Nyheter

Sellafield tvinges til å vurdere utslipps-stans

Sellafield-anlegget slipper årlig ut 90 TBq av techentium-99 til Irskesjøen. Utslippene styres fra dette kontrollpanelet.
Foto: BNFL

Publiseringsdato: 18. januar, 2002

Skrevet av: Thomas Nilsen

-- Vi mener fremdeles at den beste løsningen er å slippe technetium ut i Irskesjøen. Men politisk press fra Norge har ført til at vi likevel ber myndighetene om lov til å teste lagring på land, sier pressekontakt Jamie Reed i British Nuclear Fuel.

Eierne av Sellafield-anlegget, British Nuclear Fuel (BNFL) innrømmer for første gang at de må ta hensyn til det politiske presset fra Norge om stans i utslippene av radioaktivt technetium-99 til sjøen. Til Sunnmørsposten sier pressekontakt i BNFL, Jamie Reed, at BNFL innser at vi lever i et felleskap og en politisk verden.


— Når Norge reagerer på utslippene tar vi dette alvorlig, sier Reed.


Det Reed ikke sier er at det er Environment Agency som pålegger BNFL å utføre undersøkelser på hvordan Technetium-99 kan separeres ut fra det flytende radioaktive avfallet og lagres på land. Dette står i technetium-99 rapporten som Environment Agency har lagt til grunn for utslippstillatelsen som nå er til behandling hos den britiske miljøvernministeren Margareth Meacher.

67730d60fec9310487b574c7b7410286.jpeg Photo: Foto Thomas Nilsen/ Belllona

Innstillingen om ny utslippstillatelse fra Sellafield ble lagt frem av Environment Agency i september i fjor. Den endelige avgjørelsen fra miljøverndepartementet var ventet i november i fjor, men avgjørelsen er enda ikke tatt.


Bellona møtte i november i fjor representanter for miljøministeriet i London og diskuterte den kommende utslippstillatelsen for technetium-99, men ingen kunne med sikkerhet si når denne vil bli tatt. Saken har blitt svært ømfintlig for den britiske miljøvernministeren på grunn av presset fra blant andre Norge.


Ved Sellafield-anlegget har det i flere år blitt gjennomført laboratorieforsøk med å separere ut technetium-99 fra avfallet som er lagret i de åtte tankene med mellomaktivt avfall.


Problemet så langt er at det technetiumet som blir skilt ut skal blandes med tetraphenylphosphonium bromide (TPP) og blandes i betong for å få det i fast form slik at det på et senere tidspunkt trygt kan deponeres i et underjordisk deponi. På grunn av at denne blandingen til en viss grad vil være vannløselig har myndighetene ikke godkjent denne for deponering. Det er ulike metoder for å gjøre denne blandingen sikker for framtiden som det nå forskes på.

–>
Reed sier at BNFL så langt ikke er sikre på om dette vil fungere, men at selskapet er villige til å se om de løsningene som har fungert i et laboratorium også kan fungere ved Sellafield-anlegget.


På konferansen «Lofoten mot Sellafield» i Stamsund tirsdag i denne uken sa miljøvernminister Børge Brende at Norge vil fortsette å presse britiske myndigheter helt til utslippene av technetium er stanset. På søndag reiser Stortingets miljø- og energikomite til Storbritannia for å diskutere Sellafield-utslippene med miljøvernminister Margareth Meacher. Stortingsrepresentantene skal også besøke Sellafield i nordvest England.


Sellafield slipper årlig ut 90 TBq av techentium-99 til Irskesjøen. Den radioaktive forurensningen føres med havstrømmene rundt nordspissen av Skotland og inn i Nordsjøen, før de føres videre nordover lang kysten av Norge. Technetium-99 fra Sellafield er nå målt helt nord til Spitsbergen.