Nyheter

Seier i Sellafield-saken!

Sellafield-anleggets utslippsrør
Foto: Erik Martiniussen/ Bellona

Publiseringsdato: 20. juni, 2003

Skrevet av: Erik Martiniussen

Bellona kunne i kveld innkassere en drabelig seier i Sellafield-saken. Det er nå bekreftet at utslippene av radioaktivt technetium-99 skal stanses i påvente av ny renseteknologi.

Opprinnelig planla Sellafield-anlegget et nytt utslipp med radioaktivt technetium-99 (Tc-99) nå i september. Dette utslippet vil nå ikke finne sted. I stedet er eieren av Sellafield-anlegget, British Nuclear Fuels Plc, og det britiske miljødirektoratet, Environment Agency, pålagt å utvikle ny renseteknologi.

Bekreftet av Beckett
Det er den britiske statsråden for mat- og miljø, Marageret Beckett, som nå bekrefter at utslippene midlertidig opphører. Forleøpig vil utslippet holdes tilbake i minst ni måneder, i påvente av at det utvikles en ny renseteknologi.

Forslaget om å innføre en midlertidig stans i Tc-99 utslippene ble utarbeidet av Bellona og ”Lofoten mot Sellafield” under konferansen i Sellafield nå i april. Hensikten var å finne en nøkkel som kunne føre til framgang i de fastslåste diskusjonene mellom Storbritannia og Norge.

– Helt utrolig opplevelse
Miljøvernminister Børge Brende fremmet Bellona-forslaget for den britiske miljøvernministeren under et møte nå i mai.

– At utslippene nå skal stanses i ni måneder er en helt utrolig opplevelse, sa Brende til NRK i kveld.

Bellona-leder Frederic Hauge var også svært fornøyd med seieren.

– Vi har nå fått fullt gjennomslag for Bellona sine forslag, sier Hauge. Han understreker at det fortsatt må kjempes for å sikre full stans i utslippene, men mener Norge nå har vunnet det mest avgjørende slaget i kampen mot Tc-99 utslippene.
Også i Lofoten sto jubelen i taket i dag:
– Dette er fantastisk, sa Per-Kåre Holdal i ”Lofoten mot Sellafield”.