Nyheter

ElBaradei og IAEA tildeles årets Nobels fredspris

Publiseringsdato: 7. oktober, 2005

Skrevet av: Charles Digges

Oversatt av: Helle Veiersted

FNs atomvaktbikkje IAEA (International Atomic Energy Agency), med lederen Mohamed ElBaradei i spissen, har blitt tildelt årets Nobels Fredspris for sitt arbeide med å redusere bruken av atomvåpen.

Den Norske Nobelkomite valgte IAEA og egyptiske ElBaradei blant 199 aktuelle kandidater. Både norske og utenlandske politikere uttrykte stor begeistring over utnevnelsen.

Tildelingen av prisen til ElBaradei er imidlertid et tveegget sverd. På den ene siden vil utmerkelsen av IAEA gi sårt tiltrengt oppmerksomhet rundt behovet for sikring av de store mengdene ubeskyttet atomavfall som ligger lagret over hele verden, og særlig i Russland, hvor atomvåpenmaterialer bare er delvis sikret. Det vil også uten tvil føre til mer oppmerksomhet rundt spørsmålet om hvorvidt Iran er i ferd med å bygge opp sitt arsenal av atomvåpen – noe som gjenstår for IAEA å kartlegge.

På den andre siden er IAEA en organisasjon som promoterer bruk av sivil atomkraft. Dette er en sak som trolig vil bekymre miljøvernere og miljøvernorganisasjoner, inkludert Bellona.

ElBaradei og IAEA har vært blant favorittene til å motta årets fredspris, 60-år etter at USA i august 1945 slapp atombombene over Hiroshima og Nagasaki. I følge pressen har andre aktuelle kandidater vært den amerikanske senatoren Richard Lugar og tidligere senator Sam Nunn for deres 12-årige arbeid med Nunn Lugar-loven. Loven ble opprettet for å bistå Russland med å ødelegge atommateriale som stammer fra det tidligere Sovjetunionen.

Nobelprisen er verdt 1,3 millioner USD og skal deles ut i Oslo den 10. Desember.