Nyheter

Bombetrussel mot svensk atomkraftverk

Forsmarkanlegget i Sverige
Nils Bøhmer/Bellona

Publiseringsdato: 21. mars, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Atomkraftverket i Forsmark er blitt bombetruet og de ansatte er evakuert. – Dette er nok et eksempel på at atomkraft medfører en rekke sikkerhetsrisikoer, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

Svensk politi tar trusselen på alvor og har stengt av veiene i området, og både sikkerhetspolitiet og den svenske kjernekraftinspeksjonen er på stedet. Etter det Bellona kjenner til er imidlertid ikke reaktorene ved Forsmark-anlegget stanset.

Politiet har ifølge Dagens Nyheter ikke funnet noen bombe på anlegget, og er sparsommelig med opplysninger.

Sårbart

– Denne situasjonen viser hvor sårbart kjernekraft er. Ustabile enkeltpersoner eller terroristgrupper kan gjøre anslag mot atomkraftverk med katastrofale følger, sier atomfysiker i Bellona, Nils Bøhmer.

Han forteller at sikkerhetstester i USA har vist at det er stor fare for at personer kan klare å ta seg inn på atomkraftanlegg og sette fra seg bomber.

– Jo flere slike atomkraftverk vi har rundt omkring, jo større er faren for at noe faktisk kan skje, sier Bøhmer.

Sikkerhetsdebatt

Informasjonssjef Anders Bredfell ved Statens Kjärnkraftinspektion (SKI) opplyser på SKIs egne nettsider at nordiske myndigheter og IAEA informeres om bombetrusselen. SKI har hevet sitt beredskapsnivå.

Ifølge Dagens Nyheter sier Bredfell at det er lenge siden sist det kom inn en trussel mot Forsmark. Den siste tiden har det imidlertid vært en stor debatt om sikkerheten ved Forsmark i svenske medier, spesielt i Expressen.

På Forsmarks egne nettsider ligger det en tekst ute som tilbakeviser anklagene om dårlig sikkerhet. Sikkerheten har høyeste prioritet, heter det på nettsiden.

———————–

Torsdag 22. mars har Forsmark lagt ut en melding der det står at det ikke ble funnet noen bombe. Veisperringene er fjernet og virksomheten fortsetter som normalt.