Nyheter

Avviser thorium

Næringsminister SYlvia Brustad (AP)
(Foto: Scanpix)

Publiseringsdato: 16. oktober, 2008

Skrevet av: Håvard Lundberg

Under stortingets spørretime i går avviste næringsminister Sylvia Brustad på det sterkeste at Statkraft har planer om å bygge atomkraft. – Bellona er veldig fornøyd med at regjeringen er så tydelig og avviser en hver form for atomkraft, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Etter at Brennpunkt 7. oktober avdekket at Statkraft siden 2007 har samarbeidet med Thor Energy om thorium, med et uttalt mål om å ”bygge et kraftverk som produserer strøm”, tok Gunnar Kvassheim i Venstre opp saken i Stortinget.

Da svarte næringsminister Sylvia Brustad følgende: ”Så jeg bare gjentar så sterkt jeg kan: Det foreligger verken fra Regjeringas side eller fra Statkrafts side ved styret og konsernledelsen, noen planer om å tillate bygging av kjernekraftanlegg i Norge.”

Lukket kapittel

Brustad er dermed den tredje politikeren fra regjeringspartiene som den siste uka har avvist thorium og norsk atomkraft. Før henne har både miljøvernminister Erik Solheim og Tore Nordtun fra Arbeiderpartiet avvist thorium.

– Med dette anser vi thoriumdebatten som et lukket kapittel. Nå håper vi at samtlige politiske parti kan innrette fokus på de reelle løsningene på klimaproblemet, sier Nils Bøhmer i Bellona.

Går ikke inn i Thor Energy

Under Brennpunkt dokumentaren kom det fram at Statkraft vurderte et mer formelt samarbeid med Thor Energy. Sylvia Brustad kunne også avkrefte dette.

­– Når det så gjelder spørsmålet om Thor Energy i forhold til Statkraft, blir et eventuelt kjøp av en aksjepost der, som Statkraft på et tidspunkt vurderte, ikke noe av, sa hun i går.

Thorium er miljøskadelig

I forrige uke la Statens Strålevern fram en rapport om thorium som bekrefter at atomkraft basert på thorium har de samme negative miljøkonsekvensene som vanlig atomkraft.

Ved et thoriumbasert atomkraftverk kan det ifølge Statens Strålevern forekomme ukontrollerte kjedereaksjoner og i verste tilfellet en nedsmeltning. Strålevernet slår også fast at thoriumbaserte atomkraftverk vil produsere langlivet radioaktivt avfall, som vil kreve samme behandling som det høyradioaktive avfallet fra dagens reaktorer.