Nyheter

Fukushima får samme karakter som Tsjernobyl

Publiseringsdato: 12. april, 2011

Japanske myndigheter innrømmer at Fukushima-hendelsen er mer alvorlig enn de tidligere har sagt. På samme måte som Tsjernobyl-katastrofen klassifiseres ulykken nå som en 7'er - den internasjonale INES-skalaens høyeste karakter.

I dag tidlig kom nye beregninger av utslippene etter ulykken ved Fukushima Daiichi-kraftverket.

Kan bli verre enn Tsjernobyl

De viser at den radioaktive forurensningen til nå er på hele ti prosent av alle Tsjernobyl-utslippene – langt mer enn man tidligere har trodd.

Samtidig sier de japanske myndighetene at de ikke vet hvor lang tid det vil ta før forurensningen stoppes. Får de ikke kontroll, kan Fukushima overgå Tsjernobyl med tanke på utslippsmengder.

– Den nye informasjonen er skremmende, og noe overraskende. Jeg har vanskelig for å tro at myndighetene i Japan ikke visste om dette tidligere, sier Bellonas atomfysiker Nils Bøhmer.

Kan fortsette i lang tid

Japanerne fortalte samtidig at de nå oppgraderer Fukushima fra fem til syv på den såkalte INES-skalaen. Den graderer atomulykker etter hvor alvorlige de er, og karakteren syv gis til de verste ulykkene.

Bare Tsjernobyl har tidligere blitt klassifisert som like alvorlig.

– Dette viser med all tydelighet at situasjonen på ingen måte er under kontroll. Utslippene kan fortsette i lang, lang tid fremover, sier Bøhmer, som i dag holdt innledning på en konferanse i Lofoten om en annen atomtrussel – reprosesseringsanlegget Sellafield i Storbritannia.

Kontaktpersoner for pressen:
Nils Bøhmer: 90037517, nils@bellona.no
Andreas Kokkvoll Tveit, informasjonsrådgiver i Bellona: 48103464, andreas@bellona.no