Bellonas program på COP28
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
Nyheter
Publiseringsdato: 12. april, 2018
Nyheter
Dette er langt fra «forskning for en bedre fremtid», men en uforsvarlig pengesløsing som må stoppe nå, skriver atomfysiker Nils Bøhmer i denne kronikken.
Driften av Halden-reaktoren har blitt et stort pengesluk for eierne, Institutt for Energiteknikk (IFE). I 2017 gikk driften av Halden-reaktoren med et underskudd på 80 millioner kroner.
I 2018 ligger driften av Halden-reaktoren an til å gå med et underskudd på rundt 30 millioner, selv etter et ekstraordinært driftsstilskudd fra Staten på 50 millioner kroner.
For 2019 trenger IFE å rundt 150 millioner i nye inntekter for at driften av Halden-reaktoren skal gå i balanse, noe de ber Staten om å dekke over neste års statsbudsjett.
Mye av årsaken til den begredelige økonomiske tilstanden er manglende internasjonal betalingsvilje. Slik det er nå virker det som om Halden-reaktorens drives for kreditors regning, og det er det på høy tid at Norge slutter å subsidiere atomforsking det ikke er etterspørsel etter. Dette berører ikke bare IFEs atomvirksomhet, men er med på å redusere IFEs muligheter til å drive sin «forskning for en bedre fremtid», som de selv har som motto.
Bellona foreslår derfor at det i stedet for fortsatt driftstilskudd til Halden-reaktoren, gis støtte til omstilling. Denne omstillingsstøtten vil gjøre det mulig for IFE å legge om fra en driftsorganisasjon til en organisasjon som kan takle demonteringen.
Oppryddingen blir kostbar, men den må gjøres uansett. Det kommer til å koste i størrelsesorden 2,5 milliarder for å sørge for en sikker håndtering av det ustabile atombrenselet, som må på plass så snart som mulig.
I tillegg mener Bellona at det i perioden 2018-2028 er behov for ytterligere 2,5 milliarder kroner til en sikker dekommisjonering av Halden-reaktoren. Det må derfor bevilges totalt 5 milliarder kroner til den aller mest akutte atomoppryddingen i Norge de neste 10 årene.
En slik langsiktig bevilgning vil blant annet sikre at man beholder den nødvendige kompetansen som trengs for den uunngåelige atomoppryddingen. Det vil være en klok og nødvendig bruk av penger for å håndtere den norske atomarven på en forsvarlig måte, slik Norge er forpliktet å gjøre.
Nils Bøhmer, atomfysiker og daglig leder i Bellona.
(Kronikken sto også på trykk i VG 09.april.)
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...
Ved å ta i bruk CCS på sokkelen kan Norges CO2 -utslipp reduseres med 10 prosent innen 2030. Det er en av konklusjonene i rapporten «Blå strøm -nors...
–Snipp, snapp snute, der var atomkrafteventyret ute – i alle fall for de neste 20 årene i Norge, sa Bellona-stifter Frederic Hauge i paneldebatt hos ...