–En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 12. april, 2018
Nyheter
Dette er langt fra «forskning for en bedre fremtid», men en uforsvarlig pengesløsing som må stoppe nå, skriver atomfysiker Nils Bøhmer i denne kronikken.
Driften av Halden-reaktoren har blitt et stort pengesluk for eierne, Institutt for Energiteknikk (IFE). I 2017 gikk driften av Halden-reaktoren med et underskudd på 80 millioner kroner.
I 2018 ligger driften av Halden-reaktoren an til å gå med et underskudd på rundt 30 millioner, selv etter et ekstraordinært driftsstilskudd fra Staten på 50 millioner kroner.
For 2019 trenger IFE å rundt 150 millioner i nye inntekter for at driften av Halden-reaktoren skal gå i balanse, noe de ber Staten om å dekke over neste års statsbudsjett.
Mye av årsaken til den begredelige økonomiske tilstanden er manglende internasjonal betalingsvilje. Slik det er nå virker det som om Halden-reaktorens drives for kreditors regning, og det er det på høy tid at Norge slutter å subsidiere atomforsking det ikke er etterspørsel etter. Dette berører ikke bare IFEs atomvirksomhet, men er med på å redusere IFEs muligheter til å drive sin «forskning for en bedre fremtid», som de selv har som motto.
Bellona foreslår derfor at det i stedet for fortsatt driftstilskudd til Halden-reaktoren, gis støtte til omstilling. Denne omstillingsstøtten vil gjøre det mulig for IFE å legge om fra en driftsorganisasjon til en organisasjon som kan takle demonteringen.
Oppryddingen blir kostbar, men den må gjøres uansett. Det kommer til å koste i størrelsesorden 2,5 milliarder for å sørge for en sikker håndtering av det ustabile atombrenselet, som må på plass så snart som mulig.
I tillegg mener Bellona at det i perioden 2018-2028 er behov for ytterligere 2,5 milliarder kroner til en sikker dekommisjonering av Halden-reaktoren. Det må derfor bevilges totalt 5 milliarder kroner til den aller mest akutte atomoppryddingen i Norge de neste 10 årene.
En slik langsiktig bevilgning vil blant annet sikre at man beholder den nødvendige kompetansen som trengs for den uunngåelige atomoppryddingen. Det vil være en klok og nødvendig bruk av penger for å håndtere den norske atomarven på en forsvarlig måte, slik Norge er forpliktet å gjøre.
Nils Bøhmer, atomfysiker og daglig leder i Bellona.
(Kronikken sto også på trykk i VG 09.april.)
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...