Nyheter

Økt aktivitet på Novaja Semlja

Satelittbilde av Novaja Semlja.
Satelittbilde av Novaja Semlja.
Foto: Skywatch

Publiseringsdato: 12. oktober, 2023

Skrevet av: Signy Fardal

– Det er all grunn til å følge nøye med på det som skjer på Novaja Semlja, sier Bellona-stifter Frederic Hauge. Satelittbilder som viser økt aktivitet på Putins testanlegg for atomvåpen fikk nylig stor oppmerksomhet i norsk og internasjonal media.

2. oktober meldte storavisa The New York Times at Russland muligens forbereder å teste et eksperimentelt atomdrevet kryssermissil – eller kan nylig ha testet et. Avisa baserte påstanden på satellittbilder og luftfartsdata fra en avsidesliggende base i Novaja Semlja i det russiske Arktis. Der vises forflytninger av kjøretøy og fly nær en container som i følge avisen skal passe til missilets størrelse.

«Det flygende Tsjernobyl»

Både Bellona, Barents Observer og det britiske nettstedet Bellingcat har gjort samme analyse av satelittbildene. Bildene avslører svært stor russisk aktivitet. Ny infrastruktur bygges både i Severnij og Pankovo på Novaja Semlja, som ligger drøye 80 mil fra Norges grenser. I tillegg kommer en rekke mystiske anløp av skip som kan frakte materiell med høyaktiv radioaktivitet.

De ulike aktørene som har studert satelittbildene mener, i følge VG, at de gjenkjenner bevegelsesmønsteret som ble brukt i forberedelsene til tester av missilet med kallenavnet «Burevestnik» i 2017 og 2018. I Vesten har missilet kallenavnet «Det flygende Tsjernobyl».

Tirsdag 3.oktober fløy et av USAs mest avanserte overvåkingsfly, C-135U, opp langs norskekysten. Rett nord for Tromsø fikk flyet etterfylt drivstoff fra et tankfly. Så satte det kursen videre østover i Barentshavet. Flytypen var på sitt tredje spiontokt tett inn mot kysten av Nordvest-Russland denne høsten.

Stengt luftrom

Aftenposten skriver 5. oktober at Russland i flere uker har stengt av luftrommet over store havområder ved Novaja Semlja, Barentshavet og nordover mot Svalbard. Det samme skjedde sist Putin ville teste et av sine nye våpen.

Bellona følger tett Russlands aktiviteter i nordområdene. Til Aftenposten forteller Frederic Hauge:

– Vi ser at det er en flyforbudssone utenfor Novaja Semlja. Og at to av Rosatoms fly, som ble bygget om i 2017 og som har pleid å følge slike Burevestnik-tester, siden august har vært observert på flyplassen i Rogatsjev ca. 17 mil lenger sør. På den andre siden har russerne stengt av luft- og havområder tidligere, uten at det har blitt noen tester.

En farlig utvikling

Bellona-stifter Frederic Hauge
Bellona-stifter Frederic Hauge.

I følge NRK 6. oktober vurderer ledelsen den russiske nasjonalforsamlingen å trekke tilbake landets forpliktelse til prøvestansavtalen for atomvåpen. Vurderingen skal skje på det neste planlagte møtet, i følge nyhetsbyrådet Reuters. Det dreier seg om den såkalte prøvestansavtalen, også kalt CTBT-avtalen. Denne avtalen ble vedtatt i 1996, og er en avtale som forbyr atomprøvesprengninger.

– Dette er en veldig farlig utvikling, sier Frederic Hauge.

Bellona har jobbet med atomsikkerhetsprosjekter i Nordvest-Russland siden de siste årene av Sovjetunionen. Frederic Hauge mener at det er en opplagt grunn til at Novaja Semlja blir brukt som testområde.

– Hele øygruppen er stengt og ingen utenforstående kan få uavhengig informasjon om hva som skjer. Ikke minst informasjon om tester og ulykker som forårsaker radioaktive utslipp, sier Hauge.

Fra 1955 til 1990 ble det foretatt 132 prøvesprengninger på Novaja Semlja. Det er stråling til luft- og havmiljø som først og fremst bekymrer nordmenn.

Bellona-aksjon på Novaja Semlja

Den aller siste prøvesprengingen ble foretatt 24.oktober 1990. Den gang ankret Bellona-båten Genius opp innenfor sikkerhetssonen for atomprøvesprengninger. I forrige uke fortalte Frederic Hauge i programposten  Studio 2 på NRK P2 om den dramatiske Bellona-aksjonen, som blant annet førte til at Hauge, båten og resten av teamet ble satt i arrest i tre døgn av russisk politi og senere vist bort fra området.

Lørdag 7. oktober skriver The Bartens Observer at det ikke er noen tegn til forestående kjernefysiske tester ved Novaja Semlja.  Nettstedet skriver at det er mer enn 30 tunneler inn i permafrostfjellene ved det nordlige testområdet, og at de fleste av disse er blitt brukt til underjordiske kjernefysiske tester.

I oktober 1990 går Bellona med M/S Genius til farvannet utenfor Novaja Semlja og legger seg som levende skjold mot flere atom-sprengninger. Etter tre uker hvor sovjetiske militærfly og -fartøy kontinuerlig overvåket aksjonen, bordet KGB og den sovjetiske kystvakten Bellona-båten og arresterte og bortviste aksjonistene.

Atomprøvesprengning usannsynlig

– Det vi ser er en omfattende aktivitet og utbygging. Men vi har ikke sett aktiviteter i nærheten av noen av tunnelene som indikerer mer enn fortsettelsen av det pågående subkritiske testprogrammet, kommenterer Hauge.

Bellona jobber for tiden med en analyse av all tilgjengelig informasjon om det russiske atombyrået Rosatoms våpenprogrammer utført ved Novaja Semlja. Det er de underkritiske testingene, som muligens er forberedelser til reelle kjernefysiske tester, og det pågående testprogrammet for det atomdrevne Burevestnik-missilet som analyseres.

–Vi tror fortsatt en fullskala atomprøvesprengning er usannsynlig, men det som bekymrer oss er all retorikken de siste dagene. Det ene kan ta det andre, og det som er ord i dag kan være virkelighet i morgen, sier Frederic Hauge.