Nyheter

Meningsløst kompromiss

Publiseringsdato: 19. mai, 1999

Skrevet av: Simen Graff Jenssen

Etter et rekordlangt møte i stortingsgruppa, kom Arbeiderpartiet fram til kompromisset ingen vil ha: Halv utbygging. -Meningsløst og neppe lønnsomt sier utbygger.


AP-kompromisset kom etter et tre timer langt møte i Stortingsgruppa. Et flertallet på 28 gikk inn for halv utbygging. De øvrige 20 gikk inn for nesten full utbygging. –Dette er en veldig liten regulering i et vassdrag som allerede er regulert. Det er overhodet ikke snakk om noen rasering av naturen, sa Jens Stoltenberg på partiets pressekonferanse.

Miljøbevegelsen er uenig: –Den kjente Dønfossen vil få sterkt redusert vannføring, Heggjabottvatnet med den idylliske ringøya blir demt opp, og Høgfossen blir nærmest tørrlagt, skriver Per Flatberg og Øystein Dahle i en pressemelding. De mener at Arbeiderpartiets miljøtroverdighet med dette langtfra er reddet.

Sjokkert utbygger
–Vi er skuffet, overrasket og sjokkert over at politikerne ser ut til å lande på femti prosent utbygging av Øvre Otta, sier administrerende direktør Oddleiv Sæle i Opplandskraft til NRK Tekst-TV. Sæle mener en utbygging på 50% er helt meningsløst. –Det er dårlig ressursutnyttelse og neppe lønnsomt.

Bellonas Frederic Hauge viser til Bellonas utredning som sier at et slikt vedtak i Stortinget 7. juni vil være ulovlig. Bellona fortsetter mobiliseringen mot utbygging.

Knapt flertall i Høyre
Høyre har også behandlet saken i dag, og vedtok med 9 mot 8 stemmer å gå inn for full utbygging. Partiet forholdt seg bare til Opplandskrafts søknad eller ingen utbygging. Energipolitisk talsmann Jan Tore Sanner sier til NTB at partiet vil respektere at noen i stortingsgruppen vil stemme for fullt vern av resten av vassdraget.