Nyheter

Øvre Otta: Trykket øker

Publiseringsdato: 13. mai, 1999

Skrevet av: Cato Buch

Onsdag 19. mai tar Arbeiderpartiets stortingsgruppe standpunkt til Øvre Otta-utbyggingen. Hva de bestemmer seg for kan bli avgjørende for utfallet i saken.

IKKE (i) RØR
Natur og Ungdom aksjonerte i dag på Youngstorget mot utbyggingen av Øvre Otta. Fontenen utenfor Arbeiderpartiets kontor ble lagt i rør. Ikke rør Øvre Otta, var NUs advarsel mens "fossefallene" i fontenen sakte forsvant. —Vår utbygging av Youngstorg-fossen bør bli det siste vannkraftprosjektet i Norge, sier Einar Håndlykken, leder i Natur og Ungdom.

NU krever at AP ikke ofrer Norges siste rest av høyfjellsvassdrag. —Det er umulig å bygge seg ut av veksten i kraftforbruket, skriver de en pressemelding. En utbygging vil bare dekke veksten i det norske energiforbruket i 3-4 måneder. —Det eneste fornuftige er å starte en kraftig satsing på energisparing og –effektivisering, mener Håndlykken.

Berntsen mot utbygging
Thorbjørn Berntsen står fram i kampen for å verne Øvre Otta. I følge Dagbladet skal han forsøke å få partikollega Jens Stoltenberg til å si nei til utbygging av vassdraget. Den gamle kraftsosialisten vil ikke gjenta tabben fra Alta.

De argumentene som taler for å bygge ut Øvre Otta, dreier seg først og fremst om konsesjonspenger og litt eiendomsskatt til en liten kommune, sier Berntsen til Dagbladet. Energipolitisk er det ingen argumenter for utbygging, mener han.

Høyre kan si nei
Kristin Krohn Devold er en av stadig flere tunge Høyrefolk som nå går imot utbyggingen av Øvre Otta. Hun tror Høyre i neste uke kan komme til å gå mot utbyggingen, skriver Dagsavisen. Kristin Krohn Devold er leder av justiskomiten og har ledet Høyres miljøutvalg. Tidligere har Høyres fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen Jan Tore Sanner markert seg som en sentral utbyggingsmotstander i partiet.

Dersom Høyre går imot, kan AP bli stående igjen sammen med Frp som utbyggingstilhengere. Bellonas Frederic Hauge kan fort få rett når han sier at —Å bygge ut Øvre Otta minner meg om å koke egg i mikrobølgeovnen. Det kan fort komme til å smelle.