Nyheter

Festdag for norsk miljøpolitikk

Foto: xedos4/freedigitalphotos.net

Publiseringsdato: 8. februar, 2012

Skrevet av: Magnus Borgen

Bellona i feststemning! Klokka 1230 i dag blir de første grønne sertifikatene delt ut. Ordningen vil øke utbyggingen av fornybar, ren energi.

 

Pressemelding onsdag 12. februar 2012:

– Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Denne festdagen feirer vi i Bellona med kake i lunsjen. Grønt marsipanlokk er bestilt, sier en svært fornøyd Janne Stene, leder for programmet «Renere Energi» i  Bellona, før hun fortsetter:

– Det er bare å gratulere Kvassteinåga Kraftverk i Nordland som får tildelt det aller første av om lag 200 millioner grønne el-sertifikatet. De skriver seg med dette inn i historiebøkene, sier Stene, som viser til at kraftverket produserer kraft tilsvarende gjennomsnittlig strømforbruk til 750 husstander.

Helt siden Bellona, i samarbeid med noen av våre partnere, foreslo et system med grønne sertifikater i 1999, har det vært en kamp å få politikerne til å gjøre en innsats. Hele åtte ministre har Olje- og Energidepartementet hatt siden Regjeringen satte seg ambisiøse mål for vindkraft i 1999.  Stortinget utredet grønne sertifikater i 2000, og daværende olje- og Energiminister Einar Stensnæs lovet at ordningen skulle komme på plass i 2003.

Bellona mener at rammevilkårene til nå har vært uforutsigbare. Investeringer har uteblitt når bevilgninger varierer fra statsbudsjett til statsbudsjett. Dette endret seg fra og med nyttår i år, da den svensk-norske markedsbaserte støtteordningen som skal vare fram til 2035 tro i kraft.

– Til tross for at Norge har mye vannkraft er over halvparten av all den energien vi bruker fossil. Det er denne fossile energibruken i transportsektoren, i petroleumssektoren, i industrien eller i oppvarming av bygg som store deler av norske klimagassutslipp stammer fra, forklarer Janne Stene.

– Gode lover, regler og støtteordninger som produsentene må forholde seg til er alfa og omega for å lykkes med fornybar energi. Forutsigbare rammevilkår og at det skal være lønnsomt å investere i fornybar energi er noe vi i Bellona kjemper for daglig, så dette er en merkedag, sier Stene.

Bellona jobber nå for å sikre at den nye fornybare energien som vil bli produsert blir brukt på områder der den vil erstatte skitten, klimaskadelig energi.

På en dag som denne blir det dermed fristende å feire med et gledesrop inspirert av den legendariske NRK-reporten Bjørge Lillelien, slik at alle landets olje- og energiministre siden 1999 får med seg gladnyheten: «Marit Arnstad! Olav Akselsen! Einar Steensnæs! Thorild Widvey! Odd Roger Enoksen! Åslaug Haga! Terje Riis-Johansen! Ola Borten Moe, kan dere høre oss? Vi har et budskap til dere! De første grønne sertifikatene er endelig delt ut!»

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Janne Stene, leder for fagprogrammet «Renere Energi» i Bellona, janne@bellona.no,

Telefon: 954 75 122

Magnus Borgen, kommuikasjonssjef i Bellona, magnus@bellona.no, telefon 977 28 476