Nyheter

Lipponen slo full retrett

Den finske statsministeren Paavo Lipponen møtte Bellonas Frederic Hauge utenfor Stortinget i ettermiddag. Lipponen trakk tilbake terroristanklagene mot Bellona.
Siri Engesaeth

Publiseringsdato: 20. mars, 2001

Skrevet av: Dag Hotvedt

I et møte mellom Frederic Hauge og Finlands Statsminister Paavo Lipponen ba Lipponen Bellona formelt om unnskyldning for sine uttalelser til Aftenposten forrige søndag. Lipponen har beskyldt Bellona-medarbeidere for terrorisme, invasjon av Finland og ødeleggelse av privat eiendom i forbindelse med en aksjon Bellona gjennomførte mot et fiskeoppdrettsanlegg i Ivalo i Lappland i 1995.

Den finske statsministeren uttalte i går at han ikke ville be Bellona om unnskyldning for disse uttalelsene, men under møtet som fant sted utenfor stortinget, der han hadde hatt møter med stortingets utenrikskomite og energi- og miljøkomiteen, sa Lipponen nå at han hadde sjekket med ordboken, og at terrorisme er et altfor sterkt og feilaktig uttrykk på den samfunnsnyttige form for virksomhet som Bellona driver.

Under møtet sa Frederic Hauge at Bellona alltid la vekt på å gjennomføre aksjoner på en fredelig måte, og at Bellona alltid står for sine handlinger og tar konsekvensene av dem. Han forklarte også at Bellona reagerte så sterkt på utsagnet fordi organisasjonen nå endelig var renvasket fra liknende anklager fra russiske myndigheter, og at et slikt utsagn fra Finlands statsminister derfor var særlig uheldig for vårt videre arbeid i Russland. Hauge overrakte dessuten Lipponen Bellonas rapport om kilder til Radioaktiv forurensing fra den russiske Nordflåten på Kolahalvøya, samt en rapport med forslag til energiløsninger.

Sjekket ordboken
Paavo Lipponen takket Hauge, og sa at han nå forsto litt bedre hva Bellona gjør, og at han ikke hadde ment å si at Bellona var en terroristorganisasjon.

–Jeg er klar over at Bellona er en annerkjent og viktig organisasjon, og nå har jeg sjekket ordboken min og det å bruke utrykket terrorister når det gjelder Bellona-aktivister er absolutt for sterkt, sa Lipponen til Hauge.

–Jeg har stor respekt for folk som kan innrømme å ha begått en feil, og betrakter nå denne saken som ute av verden, sier Frederic Hauge til Bellona Web.