Nyheter

”Elektron” løslatt

Publiseringsdato: 21. oktober, 2005

Skrevet av: Mette Martinsen

Den russiske fisketråleren ”Elektron” ble i dag satt fri fordi den russiske grensevakten i Murmansk sier de ikke kan bevise at det har foregått noe ulovlig ombord.

Den russiske grensevakten mener at bildematerialet og beslaglagte papirer fra tråleren ikke beviser noe som helst. Ifølge NRK sier nestlederen for de russiske grensstyrkene i Murmansk, Leonid Mirosjinesjenko, at bilder av trålposen fra ”Elektron”, som utgjør endel av blidebeviset, kunne være tatt hvor som helst, og at de venter på flere dokumenter fra norsk side.

Dokumentene ikke offentlig tilgengelig
Men dersom russerne ønsker å se flere dokumenter i saken, må de sende en anmodning til norske myndigheter om det. Statsadvokaten i Finnmark, Lars Fause, gjorde det nemlig i morges helt klart at disse dokumentene er norsk politis eiendom, og ikke offentlig tilgjengelig på nåværende tidspunkt.

Tidligere denne uken gikk formannen i det russiske juristforbundet for sjøfart, Anatolij Kolobkin, ut i russiske media og sa at kapteienen på ”Elektron” kan risikere å miste sjømannslisensen. I tillegg har russisk UD gitt uttrykk for at de vil etterforske saken.

Kapteinen fikk hjerteflimmer
Den russiske kapteinen ble innlagt på sykehus med hjerteflimmer bare 40 minutter etter at ”Elektron” la til kai i Murmansk – rett før han skulle snakke med russiske journalister. Det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti skriver i dag at kapteinen ikke har sovet på seks netter, men at de andre besetningsmedlemme er i god form.