Nyheter

Deformert torsk på frifot

(Foto: Fiskeridirektoratet)

Publiseringsdato: 11. november, 2009

Skrevet av: Ola Innset

I Storfjorden i Troms er det fisket flere deformerte torsk. Fiskene antas å være rømt fra et oppdrettsanlegg, og Bellona avventer en eventuell anmeldelse til DNA-tester har vist hvor torsken stammer fra.

Fiskeridirektoratet mottok tidligere i år bilder av deformert torsk fra lokale fiskere i Storfjord . Nå er bildene offentliggjort, og Fiskeridirektoratet har også gjennomført et eget prøvefiske hvor flere torsk med lignende deformeringer ble tatt.

Marilyn-lepper

–De har en klassisk deformering med pukkel på snuten. I tillegg har de det jeg kaller «Marilyn Monroe-lepper», munnen er vrengt utover, sa  Ernst Bolle fra Fiskeridirektoratet til avisa Nordlys på lørdag.

Fiskeridirektoratet offentliggjorde i dag bildene av den deformerte fangsten. Prøver av torsken er nå sendt til Havforskningsinstituttet hvor DNA-prøver vil vise hvor torsken stammer fra.

Genetisk forurensing

– Fisk som dette er en stor trussel for villtorsken, sier avdelingsleder i Bellona Christine Karlsen.

– Dersom dette er fisk fra et oppdrettsanlegg er det snakk om genetisk forurensing, og en stor trussel mot dyrehelsen, sier hun.

Mulig anmeldelse

Karlsen er jurist, og følger nå saken nøye med tanke på en mulig anmeldelse:

– Etter at DNA-testen har fastslått hvor fisken stammer fra vil vi gå til anmeldelse dersom den er rømt fra et oppdrettsanlegg.