Nyheter

Nytt miljøsamarbeid med Sjømatrådet

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, Bellona-leder Frederic Hauge og kommunikasjonssjef Geir Bakkevold i Norges Sjømatråd lager julesild.
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, Bellona-leder Frederic Hauge og kommunikasjonssjef Geir Bakkevold i Norges Sjømatråd lager julesild.
Bård Gudim

Publiseringsdato: 15. desember, 2014

Skrevet av: Bellona

I dag inngikk Bellona og Sjømatrådet en treårig samarbeidsavtale. Avtalen ble feiret med julesildverksted sammen med fiskeriministeren.

– Dette er ikke et utspill for å forby juleribba, men sild har et utrolig fint klimaregnskap, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Under oppsyn av Jostein Medhus, kaptein for Det norske Kokkelandslaget, lagde Hauge i dag julesild sammen med Geir Bakkevold fra Norges Sjømatråd og fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

– En helsebringende og bærekraftig julegave, konstaterte fiskeriministeren.                                Foto: Bård Gudim.

 

– Mer mat må komme fra havet

Anledningen var å feire at Bellona og Sjømatrådet de neste tre årene skal arbeide sammen for bærekraftig havbruk i Norge. Deltakerne på juleverkstedet er nemlig enige om én ting: Mer mat må i fremtiden komme fra havet.

– Verden trenger mer mat, renere energi og flere grønne arbeidsplasser. Havbruksnæringens miljøutfordringer kan løses og næringen kan skape fremtidens grønne arbeidsplasser, sier Frederic Hauge.

Hovedformålet med samarbeidet er å skape en god dialog om bærekraftig sjømat. Bellona lover å komme med både gode ideer og konstruktiv kritikk.

-Miljøvernere skal ikke bare være kritiske, men også konstruktive, sier Hauge.

Bellona samarbeider allerede med Lerøy gjennom selskapet Ocean Forest. Partnerne har allerede produsert de første åtte tonnene med blåskjellmel, som brukes som fiskefôr. Et annet mål er  å dyrke flere arter sammen på en bærekraftig måte. I fremtiden kan havbruksnæringen også produsere alger som binder og fjerner CO2 fra atmosfæren.

Leder for havbruk i Bellona, Solveig van Nes, fiskeriminister Elisabeth Aspaker, Bellona-leder Frederic Hauge og kommunikasjonssjef i Sjømatrådet Geir Bakkevold. Foto: Bård Gudim.
Leder for havbruk i Bellona, Solveig van Nes, fiskeriminister Elisabeth Aspaker, Bellona-leder Frederic Hauge og kommunikasjonssjef i Sjømatrådet Geir Bakkevold. Foto: Bård Gudim.

– Hold havet rent!

– Det viktigste for Bellona er å finne nye løsninger. Nå er oljerusen kanskje over. Da vil jeg minne om at sild og poteter har reddet mange i nedgangstider. Derfor: Hold havet rent! Vi forvalter en internasjonal skatt, sier Hauge.

Fiskeriminister Aspaker mener samarbeidet erkjærkomment.

– Dette er en god dag for sjømatnæringen. Vi må ta vare på helsa til havet. Sunt hav og sunne mennesker henger tettere sammen enn vi kanskje tenker over, sa Aspaker i sin tale.

– Norges sjømatråd og Bellona får med dette en formalisert dialog i debatten om bærekraftig sjømat. Det håper vi skal tjene helsen til både kloden og dens befolkning, sier kommunikasjonssjef Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd.

 

Dette lagde de:

Asiatisk kryddersild

1 glass ingefærsild

40 g majones

40 g rømme

40 g kokosmelk

2 ts finhakket rød chili

1 ts finhakket grønn chili

3 ss riseddik

3 ts finstrimlet sitrongress

3 ts finhakket syltet ingefær

2 ss korianderblader

Sil av laken på ingefærsilden. Rør sammen majones, rømme, kokosmelk og tilsett resten av ingrediensene. Vend inn silden og smak til med limesaft. Fylles på glass. Silden er klar til bruk allerede neste dag!