Nyheter

Mot elektronisk ”papir”

Publiseringsdato: 17. juni, 2003

Skrevet av: Glenn Hansen

På veien mot elektroniske aviser og skjermer som man kan ha på seg, er det utviklet en tynn skjerm som kan bli bøyd, vridd og rullet sammen - og fortsatt vise skarp tekst. Papir er i dag en av hovedkildene til industriell forurensing.

Med en tykkelse på bare tre menneskehår klarer materialet å vise svart tekst på en gråhvit bakgrunn med en oppløsning tilsvarende det en gjennomsnitt bærbar datamaskin har. Skjermen er så fleksibel at den kan bli rullet sammen til en sylinder på et par centimeters bredde, uten at den påvirker kvaliteten på bildet. Ifølge E Ink Corp som står bak nyvinningen er dette den mest fleksible skjermen av sitt slag.

E Ink er ett av flere selskaper som jobber med å utvikle elektronisk ”papir” til elektroniske aviser og bøker. De har også sett på andre muligheter som for eksempel klær med skjermer sydd inn i stoffet.

Elektronisk blekk
E Ink gjorde den tre tommer brede skjermen fleksibel ved å utvikle en folie av rustfritt stål, toppet med et tynt lag av kretser. Disse kontrollerer en hinne av elektronisk blekk. Dette ”blekket” ble oppfunnet ved Massachusetts Institue of Technology i 1997 og inneholder små kapsler med svarte og hvite partikler med motsatt elektrisk ladning, flytende i en klar veske. Når en negativ spenning blir kjørt gjennom kretsene bak kapslene, vil de hvite partiklene flytte seg til toppen av kapselen. En positiv spenning gjør det samme med de svarte partiklene. Menneskeøyet blander så mønstrene av svarte og hvite partikler sammen til tekst.

Fremtidige mål er å øke hastigheten fra et kvart sekund til minst ti ganger så raskt, slik at skjermen kan vise video, og å få skjermen til å vise et fult spekter av farger.

En titt på fremtiden
Mange mener E Inks fleksible skjerm er av stor betydning når det gjelder bruk av skjermer i dagliglivet. En lett, tynn skjerm kan etterhvert erstatte dagens kredittkort og vise deg saldo, eller dine siste innkjøp til enhver tid. En annen mulighet er å legge inn en skjerm i erme på en jakke som gjør at man kan lese e-post på farten, sjekke aksjekurser eller få tilgang til kart over et ukjent område.

Med papirproduksjon og forbruk som en av verden hovedkilder til industriell forurensing og avfall kan denne oppfinnelsen være et ledd på veien mot et renere samfunn.