Nyheter

På vei mot grønn ørken i Qatar

Publiseringsdato: 29. november, 2012

Skrevet av: Magnus Borgen

I dag ble de aller første agurkene innhøstet på Sahara Forest Projects nye pilotanlegg i Qatar. -Ørkenen er selve symbolet på fremtidens vekst, og vi skal gjøre den grønn, sa Bellona-leder Frederic Hauge til forsamlingen som fikk være med på den aller første guidede turen.

Den første uken av FNs klimaforhandlinger er i gang i Qatars hovedstad. Klimaforhandlingenes mest omtalte attraksjon ligger imidlertid en time unna forhandlingssenteret Qatar National Convention Centre. Nærmere bestemt på Industrial Road inne i den strengt bevoktede Mesaieed Industrial City, der pilotanlegget på 10 000 kvadratmeter de siste månedene har blitt en realitet.

-For tre år siden lanserte vi Sahara Forest Project på klimaforhandlingene i København. Bellona har alltid hatt en drøm om å sikre mat, vann og bærekraftig energi til jordas økende befolkning. Nå er dette blitt virkelighet, jublet Frederic Hauge til forskere, næringsliv, organisasjoner og journalister.

Sahara Forest Project (SFP), der er Bellona medeier, en av verdens råeste klimaløsninger. SFP bruker det vi har mye av: Saltvann, sol, ørken og CO2 og skaper det vi trenger mer av: Ren energi, ferskvann, vegetasjon og mat. Samspillet mellom miljøteknologier skaper grønne arbeidsplasser ved lønnsom produksjon av mat, ferskvann og bærekraftig energi.

 

Ny Bellona-epoke starter

Bellona-leder Frederic Hauge var stolt guide på den aller første offentlige omvisningen på pilotanlegget. Han tok tilhørerne med på en kortversjon av Bellonas historie.

bodytextimage_restorative-cucumbers.jpg

-I 1980-90-årene pekte Bellona på miljøproblemer. Det var ganske enkelt.  Deretter begynte vi å peke på de beste løsningene. Det var og er mye vanskeligere. I dag tar vi et ytterligere skritt og går aktivt inn for å iverksette løsningene selv. Det er betydelig mer krevende, sa Hauge, før han la til:

-Bellona er med på dette fordi vi mener at Sahara Forest Project er tvingende nødvendig. Med SFP bidrar vi også til å flytte grenser i internasjonal klimadebatt. I dag er apati den aller verste klimafienden. Det vil Bellona gjøre noe med. Verden trenger en grønn revolusjon, sa Frederic Hauge i sitt innlegg.

CEO i Sahara Forest Project, Joakim Hauge, fulgte opp med følgende appell til tilhørerne før de fikk lov til å gå inn på anlegget: -I dag er dagen dere kan se det er mulig. I dag får dere erfart hvordan teknologiene virker sammen. I dag er dagen dere kan føle på Sahara Forest Project og ikke minst smake på det! sa Joakim Hauge.

 


De første agurkene servert

Etter en ti måneder lang og intens byggeperiode, kunne gjestene i dag glede seg over å delta på den første omvisningsrunden på pilotanlegget. – Vi er stolte over å servere våre første agurker her i dag, sa Joakim Hauge, CEO i Sahara Forest Project, og delte ut velsmakende agurker til gjester og arbeidere.

bodytextimage_4-4..jpg Photo: Foto:Magnus Borgen

Solrike, lavtliggende ørkenområder er ideelle for SFPs saltvannskjølte drivhus, konsentrert solenergi, avsaltingsanlegg, algedyrkingsanlegg og revegeteringsteknologier. Anlegge i Qatar vil bidra til lavere CO2-innhold i atmosfæren gjennom å binde CO2 i ny vegetasjon i ørkenen.

Under omvisningen på det 10.000 kvadratmeter store anlegget kunne gjestene også lære om de unike saltvannskjølte drivhusene, Qatars første operative kraftverk for konsentrert solkraft, regionens største anlegg for algeforskning, i tillegg til teknologier som kan gjøre ørkenen grønn.

-Sahara Forest Project har som mål å inspirere delegatene med en innovativ løsning i kampen mot klimaendringene, sier Joakim Hauge.

Sahara Forest Project vil ta i mot besøkende på pilotanlegget under hele klimakonferansen COP 18.

 

Konstruktiv samarbeid med store aktører

Prosjekter kombinerer allerede eksisterende og velfungerende miljøteknologier, blant annet saltvannskjølte drivhus, konsentert solenergi og teknologier for revegetering av ørkenområder omkring et saltvannsanlegg. Når disse løsningene integreres, forsterkes systemets ytelse og økonomiske bærekraftighet sammenliknet med teknologiene hver for seg.

I 2011 inngikk Sahara Forest Project et samarbeid med to av verdens største gjødselsselskap Yara og Qafco.  Basert på en vellykket og grundig mulighetsstudie fra Qatar, signerte de tre partene en avtale om å bygge Sahara Forest Project første operative pilotanlegg.  Signeringen fant sted i Statsministerboligen i Oslo i februar 2012 med statsminister Jens Stoltenberg og hans kollega fra Qatar, Sheikh Hamad bin Jassin bin Jaber Al Thani, til stede.

-Samarbeidet med Yara og Qafco er svært konstruktivt, og vi ser fram til å forske videre på pilotanlegget sammen, sa CEO Joakim Hauge.

bodytextimage_hauge-brothers-long.jpg Photo: Foto:Magnus Borgen

Frederic Hauge var ikke overraskende den siste som forlot anlegget.

-Forurensing er ressurser på avveie. Vi gjør noe med dette her nede, samtidig som vi produserer mat, energi og vann, og samtidig som vi gjør ørkenen grønn. Det er noe å ta med seg tilbake til forhandlingssenteret til FN, avsluttet Frederic Hauge, og vandret smilende forbi flere tusen ferdige agurker.

Snart vil kornproduksjon, vannmeloner ørkenplanter, alger og halofytter gi agurkene selskap på det avkjølte ørkenområdet i Qatar.