Nyheter

Løsninger i det blå

Publiseringsdato: 23. november, 2000

Skrevet av: Thomas Palm

Det mest fremtredende ved klimaforhandlingene i Haag er det totale fraværet av løsninger. I går pakket klimateknologi-folka sammen rensedingsene og hydrogenbilene etter at de hadde vært stuet bort i et avsidesliggende lokale.

 

 

 

-Klimasinkene henger fast i gårsdagens problemstillinger og forhandler på vegne av hva industrien mente for flere år siden og ikke hva vi kan gjøre i dag, var omkvedet i teknoleiren. Man er mest opptatt av hvordan forurenserne kan regne seg bort fra utslippskutt, isteden for å fighte for de selskapene som kan gjøre klimajobben.

I dag har vi teknologi som gjør det fullt mulig å produsere og bruke energi uten å forurense, men industrien trenger en klar marsjordre fra politikerne. Det er nettopp fraværet av klar beskjed om stopp i utslipp som er alvorlig. På den ene siden rapporteres det om stadig alvorligere konsekvenser av klimaendringer i Haag og behov for dramatiske utslippskutt, samtidig gjør papirtigerne hva de kan for at forurenserne skal slippe unna reell forandring.

Det er ett paradoks at mens Statoil promoterer CO2-deponering og Shell utslippsfrie brenselcellebiler i Haag, vil ikke byråkratene blant sinkene – på vegne av en klimabekymret befolkning – innfri løftet om nødvendige endringer i energiproduksjonen og transporten.