Nyheter

Solflekkteorien avvist

(Foto: Wikimedia)

Publiseringsdato: 2. februar, 2007

Skrevet av: Ola Innset

FNs klimapanels siste rapport avviser en gang for alle teorien om at det er solflekker som har ført til dagens klimaendringer.

– Solflekkteorien er meget tydelig avvist, sier Eystein Jansen fra Bjerknessenteret for klimaforskining til bellona.no.

Jansen er en av forskerne som har deltatt i arbeidet med å sammenstille den omfattende rapporten fra FNs klimapanel. Hovedbudskapet i rapporten er at det nå er hevet over enhver tvil at klimaendringene er menneskeskapte.

Men enkelte skeptikere har lenge hevdet at klimaendringene slett ikke er menneskeskapte, men at svare ligger i økt solflekkaktivitet. Dette er nå ettertrykkelig avvist av FNs klimapanel.

Forklarer ingenting

– Vi sier ikke at solflekker ikke har noen innvirkning på jordas temperatur, men de forklarer på ingen måte klimautviklingen de siste 50 årene, sier Eystein Jansen.

Under et presseseminar om den nye rapporten fortalte han at økt solflekkaktivitet kun står for en femtedel av temperaturøkningen de siste årene.

Solflekkaktiviteten går i sykluser på 11 år, og i den perioden hvor det er høy aktivitet vil temperaturen på jorda øke noe, men altså langt i fra så mye som vi har sett i det siste.