Nyheter

Kåret til miljøhelt i TIME

Frederic Hauge
(Foto: Dag Thorenfeldt)

Publiseringsdato: 18. oktober, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

I siste nummer av TIME Magazine presenteres Frederic Hauge som en av drøyt 40 utvalgte miljøhelter i verden. Hauge ser kåringen som en stor anerkjennelse av hele Bellona.

I dag, fredag, kommer en utgave av TIME Magazine der ulike personer hedres for sitt internasjonalt viktige miljøarbeid og kalles ”Heroes of the Environment”. Den ferske fredsprisvinneren Al Gore er en av disse, og Bellona-leder Frederic Hauge er en annen.

– Dette er en viktig anerkjennelse for hele Bellona. Nå får vi antakelig flere utfordringer, men også flere muligheter, sier Hauge.

– Jeg er fryktelig priviligert som får jobbe med det viktigste temaet i verden. Jeg setter stor pris på mine kolleger og alle de som i løpet av Bellonas 21-årige historie har vært med på å støtte Bellona og bidratt til at vi har kommet så langt.

Celebert selskap

TIME lager hvert år en liste over årets helter innen ulike felter. Fordi 2007 har vært en uvanlig år, der oppmerksomheten rundt miljøspørsmål og spesielt global oppvarming har vært enorm, valgte TIME å lage en spesiell liste over personer som har vært viktige for miljøet.

De introduseres slik: ”From activists to tycoons, politicians to inventors, these remarkable people offer hope for the future.”

I tillegg til Al Gore er Frederic Hauge i selskap med navn som James Hansen, Tim Flannery, Wangari Maathai, David Attenborough og James Lovelock. For å se presentasjoner av alle, les hele saken i TIME.

Løsningsorientert

I artikkelen i TIME legges det vekt på at Bellona har bidratt til økt bevissthet om miljøspørsmål, og at miljøstiftelsen er løsningsorientert.

TIME skriver for eksempel at ”Hauge’s powerfully pragmatic approach is to collaborate with with heavy industry, not battle it.”

Bellona og Hauges arbeid med CO2-håndtering blir også kommentert:

”This emphasis on finding solutions, rather than clinging to ideology, also informs his stance on carbon capture and storage, whereby CO2 from energy production is deposited deep underground. Some green groups scoff at this practice, but Hauge sees it as crucial to reducing emissions.”

Hindrer apati

I tillegg til tema som CO2-håndtering og Bellonas samarbeid med næringslivet trekker TIME fram Nikitin-saken og Bellonas arbeid i Russland med atomspørsmål og menneskerettigheter.

Artikkelen avsluttes slik:

”Whether cleaning up Norway or dressing down Moscow, ”the only thing I’m more afraid of than environmental threats is apathy”, says Hauge, while drifting in the Oslofjord aboard Bellona’s patrol boat. With Hauge at the helm, there’s little danger of that.”

25. oktober er Hauge invitert av TIME til en ”Heroes Awards Ceremony” i London, der alle de utvalgte miljøheltene skal hedres.