Nyheter

India mer positiv til klimaforpliktelser

Rajendra Pachauri er initativtaker til Delhi Sustainable Development Summit som nå pågår i New Dehli, India.
(Foto: Jack Herheim/Bellona)

Publiseringsdato: 6. februar, 2009

Skrevet av: Bjørn Utgård

Verdens ledere er samlet i New Dehli for å drøfte muligheter for næringsliv som følge av klimaendringer. Konferansen sender et viktig signal til klimatoppmøtet i København.

Verdens ledere er samlet på utviklingskonferansen Delhi Sustainable Development Summit i India denne uka, hvor de skal diskutere politikk og næringslivsmuligheter som følge av klimaendringene.

Konferansen startet torsdag, og er en del av klimaforhandlingene som skal avsluttes i København i desember. Bellonas Bjørn Utgård og Jack Herheim er til stede.

Indias tilnærming

India har en voksende befolkning på 1,15 milliarder mennesker, hvorav flesteparten er svært fattige. Klimaendringer har i India lenge blitt ansett som noe rike land har ansvar for å forhindre. Pipa har nå fått en annen lyd, forklarte Indias nærings-, handels-, og energiminister, Shri Jairam Ramesh.

– Mens posisjonen tidligere var ”Ikke rør oss, våre utslipp er av de laveste per innbygger!”, har nå India en proaktiv tilnærming til klimaendringer. India har kompetansen og teknologien til å bli ledende i verden på å tilby nye og innovative løsninger, sa ministeren.

Blant en rekke innflytelsesrike konferansedeltakere er blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Initiativtaker til konferansen er tidligere vinner av Nobels Fredspris, indiske Rajendra Pachauri. Den norske regjeringen er representert ved Lars Peder Brekk og Erik Solheim.

Næringslivet svar

Yvo de Boer, leder for FNs klimapanel (UNFCCC), er blant deltakerne på klimakonferansen i India. Han deltok også på verdens økonomiske forum i Davos.

bodytextimage_bjorn_17_1.jpg Photo: Jo Straube

Dette, og andre aspekter ved klimaforhandlingene, ventes å bli nøye diskutert gjennom de neste dagene i New Dehli.

Her kan du lese mer om konferansen: www.dsds.teriin.org

Bellonas kontaktpersoner i New Dehli, India:
Bjørn Utgåd, rådgiver i Bellona: +47 92 08 80 57, bjorn@bellona.no 
Eller Jack Herheim, rådgiver i Bellona: + 47 41 29 99 00, jack@bellona.no