Nyheter

Kronprinsparet til CC9

DD.KK.HH Kronprinsen og Kronprinsessen.
(Foto: Jo Michael/Det Kongelige Hoff)

Publiseringsdato: 20. mai, 2009

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Kronprins Haakon skal åpne konferansen CC9 på Hafslund Hovedgård i juni. Bellona setter stor pris på det celebre besøket.

Climate Conference 2009 (CC9) arrangeres på Hafslund Hovedgård i Sarpsborg 4. og 5. juni. Kronprinsparet kommer den 4. juni, og kronprins Haakon vil holde åpningstalen.

Det er andre år på rad at energiselskapet Hafslund, Miljøstiftelsen Bellona og den verdens­omspennende organisasjonen av tidligere statsledere, Club de Madrid inviterer norske og internasjonale samfunnstopper til stor klimakonferanse.

Fra Grønland til Sarpsborg

Kronprins Haakon får følge av kronprinsesse Mette-Marit under CC9-konferansen. Både kronprinsen og kronprinsessen er kjent for et stort miljøengasjement. Nylig fikk kronprins Haakon Fjellskikkprisen 2009 for sin miljøbevisste bruk av fjellheimen.

Sammen med den svenske og danske tronarvingen har kronprinsen vært på klimatur til Svalbard, og i mai i år, rett før CC9, skal de tre på reise sammen igjen, denne gang til Grønland for å rette søkelyset mot klimaendringene.

Engasjerte kongelige

– Kronprinsparet har vist et ekte og aktivt engasjement innenfor store og små miljøsaker i en årrekke. De er blant annet ivrige el-bilbrukere, de velger ofte å reise med tog fremfor fly når muligheten byr seg og de har gjort flere energigrep for å gjøre Skaugum mer miljøvennlig, sier konsernsjef Christian Berg i Hafslund.

– De har gått i bresjen og vist at vi alle kan være med på å bidra til å gjøre ting litt bedre, tilføyer Berg.

Tema som opptar ham

Bellona-leder Frederic Hauge setter i likhet med Berg stor pris på at kronprinsparet kommer til konferansen CC9.

– Kronprinsparet har et engasjement som gjør dem til gode forbilder, og vi er stolte over at de kommer til CC9 for å åpne konferansen, sier Hauge og legger til:

– Kronprins Haakon har mye kunnskap om både klimatrusselen og gode løsninger. Jeg har inntrykk av at temaene vi skal diskutere på CC9, nemlig spredning av klimateknologi og finansiering av klimatiltak i fattige land, virkelig opptar ham sterkt.

Celebert selskap

CC9 samler en rekke høytstående nasjonale og internasjonale representanter fra politikk, næringsliv, forskningsmiljø, organisasjonsliv og andre med relevant klimaekspertise i Sarpsborg i juni.

I år er John F. Kennedys nevø, den amerikanske miljøforkjemperen Robert F. Kennedy jr., blant konferansedeltakerne. I tillegg møter en rekke forskere, miljøforkjempere og tidligere statsledere.

Også statsminister Jens Stoltenberg, tidligere president for Costa Rica, José María Figueres, tidligere statsminister på New Zealand, Jennifer Shipley, tidligere president i Tanzania, Benjamin Mkapa og Nigers utenriksminister Aichatou Mindaoudou vil delta på konferansen. Under konferansen vil de diskutere konkrete klimaløsninger.  

Innspill til klimatoppmøte

Hensikten med CC9 er å samle viktige aktører til dialog i forbindelse med klima­forhandlingene, som etter planen skal ende i en ny internasjonal klimaavtale på København-toppmøtet i desember 2009.

Fjorårets internasjonale klimakonferanse var en suksess, og resulterte i et sluttnotat som blant annet anbefalte verdens politikere å kutte 80 prosent av klimagassutslipp i rike land.