Nyheter

Sterke ord fra Ban Ki-Moon

Генеральный секретарь ООН Пан Ги Мун.
http://www.un.org/

Publiseringsdato: 24. mai, 2009

Skrevet av: Annicken Vargel

En tre dager lang klimakonferanse åpnet søndag i København. Den store overraskelsen på åpningsdagen var de sterke ordene fra FNs generalsekretær Ban Ki-Moon.

FNs generalsekretær åpnet konferansen World Business Summit on Climate Change i København med å konstatere at det nå er siste sjanse for klimaet. Han var også opptatt av at finanskrisen ikke må spolere klimainnsatsen, grønn teknologi kan tvert imot sparke økonomien i gang.

– Noen sier at vi ikke har råd til å handle midt i den økonomiske krisen. Jeg er uenig. Det vi ikke har råd til, er flere kortsiktige løsninger, sa Ban Ki-Moon.

World Business Summit er en av flere konferanser som leder fram til det store klimamøtet COP15 som arrangeres i København i desember. Der skal det forhandles fram en ny avtale som erstatning for Kyotoavtalen som går ut i 2012.

– Befriende

Bellonas leder Frederic Hauge er til stede på konferansen, og synes det var oppløftende å høre generalsekretæren.

– Ban Ki-Moon var usedvanlig klar og tydelig. Det var befriende å høre ham både i talen og mottakelsen etterpå. Det er også befriende å høre ham si at det ligger veldig mange jobber innen grønn teknologi. Jeg har aldri hørt ham så klar og tydelig før, sier Frederic Hauge.

Avgjørende for fremtiden

Ban Ki-Moon slo flere ganger i talen fast at en klimaavtale etter hans mening er avgjørende for klodens framtid.

– Klima er kjernen i alle større utfordringer vi står overfor i dag, fastslo han.

Og til motstandere og skeptikere til en ny klimaavtale, hadde han følgende budskap:

– Til dem som aktivt lobbyer mot klimahandling har jeg en klar beskjed: Deres holdninger er gått ut på dato og deres tid er ved å være over.

Utslippene må begynne å minke

Ban Ki-Moon sa videre at utslippene av klimagasser må nå sin topp innen de neste ti år, for deretter begynne å minke, hvis innsatsen skal lykkes.

–  Vi vet at prisen ved å ikke handle vil være mye større enn prisen ved å handle nå. Vi vet at vi har verktøyet – det vi mangler er viljen, sa FNs generalsekretær.

Blant tilhørerne i salen på Bella Center i København var over sju hundre konferansedeltakere, inkludert Danmarks Dronning Margrethe og Prins Henrik – og konferansens hovedtaler, tidligere visepresident i USA, Al Gore.

bodytextimage_al_gore_nobel_1011-1..jpg

Ny økonomisk orden

I sin tale fokuserte tidligere vinner av Nobels fredspris, Al Gore, på at prisen for å forurense er alt for lav, og den avgjørende årsak til at innsatsen for klimaet ikke er stor nok. Gore redegjorde grundig for hvordan de økonomiske nøkletallene som ble oppfunnet under 1930-tallets økonomiske krise, ikke tar høyde for den prisen vi betaler for å bryte ned miljøet.

– Vi skal over til energikilder som er gratis for evig: Sol, vind og jorden selv, sa Gore, som også roste USAs president Barack Obama for å allerede ha oppgradert USAs klimainnsats.

– Gore var klar og tydelig som alltid, sier Frederic Hauge og fortsetter.

– Han var veldig fornøyd med Obama – jeg er for så vidt er enig, men det er lang vei igjen. Men nå driver vi i hvert fall å diskuterer om USAs klimapolitikk er bra nok, ikke hvor ille det er. Og det er jo en stor forbedring!

Klimatopper til stede

På deltakerlisten på konferansen i København denne uken er blant annet Connie Hedegaard, klima- og energiminister i Danmark, utvikings- og miljøminister Erik Solheim, statsminister i Danmark Lars Løkke Rasmussen og generalsekretær Ivo de Boer i UNFCCC.
Det har i forbindelse med konferansens åpning på søndag vært sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Rundt 300 demonstranter har forsøkt å ta seg gjennom politisperringer og fram til konferansesenteret Bella Center, men har blitt stoppet. 38 demonstranter er hittil tatt i forvaring av politiet.

Demonstrantenes hovedparole er «It´s our climate – not your business!» og de har blant annet spilt høy reggeamusikk over høyttalere for å forstyrre konferansedeltakerne.

Demonstrantene mener at det er feil at selskapene som ifølge dem er ansvarlig for utslippene og klimakrisen, skal være dem som finner løsningen – fordi de vil sette egen fortjeneste først.

Følg Word Business Summit nærmere på Berlingske Tidende, eller på Politiken.dk – som også har et nettmøte med FNs generlsekretær Ban Ki-Moon mandag.