Nyheter

Bjerregaard vil ha Bellona til Danmark

Ritt Bjerregaard, overborgermester i København, ønsker at Bellona etablerer seg i Danmark.
(Foto: Beate Barth-Nossum/Bellona)

Publiseringsdato: 17. desember, 2009

Skrevet av: Beate Barth-Nossum

København: - Jeg skulle ønske at Bellona etablerte seg i Danmark. Vi trenger en miljøorganisasjon som er mer opptatt av løsninger enn demonstrasjoner, sier Københavns borgermester Ritt Bjerregaard. Bellona har hatt godt besøk på både Rådhusplassen og side events under FNs klimatoppmøte.

Som hovedsamarbeidspartner med København kommunes prestisjeprosjekt Hopenhagen på Rådhusplassen, har Bellona arbeidet tett med Bjerregaards administrasjon det siste året.

Under en båttur på Viking Lady sammen med borgermestre og ordfører fra 80 storbyer i hele verden torsdag formiddag, benyttet Bjerregaard anledningen til å takke Bellona.

– Jeg kjenner Bellona godt gjennom mange års samarbeid fra tiden som EU-kommisær i Brüssel, og opplever organisasjonen som aktiv, engasjert og dyktig. Derfor ble jeg svært glad da Bellona kontaktet oss for dette samarbeidet. Jeg er meget fornøyd med Bellonas innsats i København under klimatoppmøtet, sier den mektige overborgermesteren.

Interessant tilnæring til næringslivet

Ritt Bjerregaard etterlyser flere miljøorganisasjoner med Bellonas løsningsorienterte tilnærming gjennom samarbeid med industri og næringsliv.

– Vi har ingen organisasjoner som jobber på denne måten i Danmark. Det skulle jeg virkelig ønske at vi hadde, sier Bjerregaard.

Hun har fått med seg kritikken mot Bellonas tette bånd til industri og næringsliv, men fnyser av kritikerne:

– Det er jo nettopp denne tilnærmingen til miljøsaken som gjør Bellona så interessant. Organisasjonen har alltid vært opptatt av å løfte fram konkrete løsninger, mens andre miljøorganisasjoner står utenfor og roper. Det hjelper jo ikke oss politikere det minste, sier Bjerregaard.

COP15 er hennes siste store oppgave som borgermester i København. Bjerregaard varslet tidligere i år at hun trekker seg ut av politikken fra nyttår.

Godt besøkt Bellona-paviljong

Paviljongen 101 løsninger, som Bellona har hatt i samarbeid med Statkraft på Rådhusplassen i København, har vært godt besøkt under hele klimatoppmøtet. Journalister, delegater, industrielle aktører, politikere, skoleklasser, julehandlende københavnere, tilreisende nørdmenn og andre NGO`er har besøkt paviljongen for å få løsningsorientert inspirasjon.

Besøkende på Rådhusplassen har fått utdelt magasinet ”101 løsninger”, som finnes både på norsk og engelsk, og flere har også besøkt nettsidene med samme navn.

Hovedattraksjonen på Bellona-paviljongen har vært det nyutviklede interaktive bordet, hvor gjestene selv kan se hvordan ulike løsninger påvirker verdens klimagassutslipp.

Vellykkede side events

På forhandlingssenteret, Bella Center, har det vært fullt hus på Bellona Room i to uker. Her har Bellona arrangert i overkant av 60 side events. En rekke internasjonalt anerkjente representanter fra organisajsonsliv, politikk og næringsliv møttes for å diskutere løsninger på klimakrisen.

Gro Harlem Brundtland satt i panelet da Bellona presenterte sin studie som viser at det er mulig og økonomisk lønnsomt å realisere Sahara Forest Project. Leder for IEA, Nubuo Tanaka, deltok da Bellona presenterte sitt program BEST, for å utvikle veikart for CO2-håndtering i Europa. Investor og filantrop George Soros la fram sitt forslag til å finansiering av klimatiltak på Bellonas rom på Bella Center og køen var lang både da Thomas Hartung snakket om biokull og  Brasils tidligere miljøvernminister, nå senator Marina Silva, diskuterte regnskog sammen med blant andre Lars Løvold fra regnskogfondet..

 

Green Room ble tilfluktsted

Onsdag formiddag ble Bella Center stengt for deltakere fra frivillige organisasjoner. Miljøvernminister Erik Solheim valgte derfor å flytte sin briefing for de norske organisajsonene til Bellonas uformelle møteplass, Green Room, på Kongens Nytorg. Godt over 100 mennesker var samlet for å diskutere forhandlingene med Solheim.

Green Room har under klimatoppmøtet i København fungert godt som en uformell møteplass.

Torsdag flyttet Bellona også sine side events fra Bella Center Green Room.

Kallinika til kai

Bellonas flytende distriktkontor har for første gang ligget til kai i København. Miljøskipet Kallinika har vært samlingsplass for Bellona under klimatoppmøtet, og en rekke ansatte har også bodd om bord under klimatoppmøtet.

Bellona har også deltatt på en rekke andre arrangementer parallelt med FNs klimatoppmøte i København, som Mayors Summit, Statkraftdagen og ZEPs konferanse.