Nyheter

– Global oppvarming er en sikkerhetstrussel

Wesley Clark besøkte Bellona-paviljongen under COP15.
Foto: Martin Hviid-Nilsen, Bellona

Publiseringsdato: 17. desember, 2009

– Jeg er alvorlig bekymret for amerikansk energisikkerhet, sa general Wesley Clark da han i dag besøkte Bellonas paviljong på Rådhusplassen i København. Han krevde klare forpliktelser fra partene i klimaforhandlingene før København-møtet avsluttes.

–    Da jeg vokste opp, var den kalde krigen det store temaet som opptok alle. Nå må klimaendringene bli like viktig i bevisstheten vår, sa Wesley Clark mens han tok seg god tid til å utforske Bellona-paviljongens interaktive bord, som demonstrerer ulike klimaløsninger.

Den pensjonerte 4-stjerners generalen har en lang militær og politisk karriere bak seg, og har blant annet vært Natos øverstkommanderende i Europa, og var med i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat før valget i 2004.

Vil ha amerikansk forpliktelse

I dag Clark gjennom sitt konsulentfirma engasjert i arbeid for biodrivstoff, vind- og solenergi, og er, som han sa det selv, i København for å være ”cheerleader” for den amerikanske delegasjonen.

– Jeg er fortsatt optimist på vegne av klimaforhandlingene, men vi er nødt til å få til noe før møtet er ferdig her i København. Verdens nasjoner må forplikte seg, sa han under besøket hos Bellona, der han også viste stor interesse for Bellonas 101 løsninger på klimakrisa, leste i heftet om de 101 løsningene og fikk en presentasjon av Sahara Forest Project.

– Får folk til å bli interesserte

Selv om København-møtet til nå har gitt lite framgang, mener Clark møtet uansett har stor betydning:
– En veldig positiv ting med dette møtet er at det skaper interesse og entusiasme for klimaspørsmål. Cop15 må ses som et skritt på veien på en lang reise som ligger foran oss, sa han.

Under besøket la Clark, som er involvert i arbeid med ulike former for fornybar energi, for dagen en holdning til samarbeid med næringslivet som likner Bellonas rolle:

– Det er viktig for meg å være en del av jobben som disse bedriftene gjør – det er ofte de som har løsningene på problemene vi står overfor, som for eksempel global oppvarming.