Nyheter

Høynivådelen av klimaforhandlingene i gang

Høynivådelen av FNs klimatoppmøte startet onsdag.
(foto: www.cop15.dk)

Publiseringsdato: 16. desember, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Da høynivådelen av FNs klimatoppmøte startet i dag, onsdag, var det store demonstrasjoner utenfor Bella Center, og forhandlingene var langt unna en ferdig avtaletekst.

Det ble lagt fram ferdige tekster fra de tekniske forhandlingene da høynivådelen startet onsdag morgen, men så kom det krav om videre forhandlinger også om disse.

Danskene har varslet at et nytt kompromissforslag skal komme onsdag, men det er foreløpig ikke kommet.

”Jeg er lei for å melde at vi ikke har kommet fram til en avtale”, sa John Ashe fra Antigua, forhandlingsleder for Kyoto-sporet av FNs klimaforhandlinger, onsdag morgen.

Fortsatt åpent utfall

Det kommer stadig flere statsledere til København, og det er fortsatt åpent om hvordan forhandlingene kan utvikle seg videre.

FNs klimatoppmøte samler deltakere fra 193 nasjoner, og statsledere fra 119 land. Det er tidenes største toppmøte.

 

Les også mer på Bellonas engelske nettsider.

Skog

Forhandlingene om skog framholdes som noe av det mest vellykkede i forhandlingene i København. De avgjørende elementer for at en skogavtale (REDD) skal bevare regnskogen er med i den avtaleteksten som nå oversendes til statslederne på høynivådelen av klimatoppmøtet, skriver Regnskogfondet.

Bunkers

Norges miljøminister Erik Solheim leder arbeidet med utslipp fra blant annet skipsfart under klimatoppmøtet i København.

Dette handler om å innføre en kvotebegrensning av utslippene fra skipsfart, knyttet til omsetning av drivstoff. Inntektene fra dette systemet er tenkt å gå til finansiering av klimatiltak i u-land. Disse forhandlingene har gått tregt, og det er verken enighet om hvor mye utslippene skal kuttes, eller om hvordan pengene skal brukes.

Bellona flytter Side events til sentrum

Det var store demonstrasjoner utenfor Bella Center i dag. Politiet stengte deretter adgangen for NGO-ere. Bellona har derfor flyttet sine side events ut av Bella Center, til Green Room i sentrum av København, i underetasjen av Café A Porta, Kongens Nytorg nr 17. Side eventene blir fortsatt sendt live på www.bellona.no.

Danske myndigheter organiserer også en alternativ møteplass for NGOer.

 

 

Pressekontakter for Bellona i København:
Tone Foss Aspevoll, informasjonsansvarlig i Bellona: +4791720267
Annicken Vargel, informasjonsrådgiver i Bellona:  +4793423131