Nyheter

– En god og en dårlig nyhet fra Siv Jensen

Janne Stene
Janne Stene
Daniel Sannum Lauten

Publiseringsdato: 4. april, 2014

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

- Det er gledelig at oljefondets grønne investeringer skal litt opp, men forstemmende at Etikkrådet skal legges ned, sier Bellonas Janne Stene.

På en pressekonferanse i Oslo i dag presenterte Siv Jensen stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2013.

Der kunne hun fortelle at oljefondets Etikkråd blir nedlagt, og ansvaret overføres til Norges Bank.

Bellona er svært skuffet over signalet fra Jensen.

–  Det er forstemmende at Norge bestemmer seg for å avvikle en ordning som har fungert meget godt, til tross for lite ressurser, og har vært et eksempel til etterfølgelse for mange land, sier Janne Stene, leder for Bellonas klima- og energiarbeid.

– Vi frykter at Etikkrådet skal bli et lite kott hos Norges Bank, og at det blir mindre åpenhet knyttet til fondets investeringer.

På samme pressekonferanse kunne Jensen melde at «Miljørelaterte mandater nær dobles fra 20-30 mrd. kroner til 30-50 mrd. kroner». Det er Bellona langt mer positive til.

– Siv Jensen vil utvide de miljøvennlige investeringene litt, noe vi applauderer. Men det er langt igjen til Norge lar nok av oljekronene våre bidra til det grønne skiftet som verdensøkonomien trenger, sier Stene.

– Økningen i miljøinvesteringer er stor hvis vi ser på prosenter, men man må huske at det er fra et pinlig lavt nivå. Nå må Jensen fortsette den positive trenden, og lage en opptrappingsplan for de fornybare investeringene. Etter Bellonas syn må målet ligge på fem prosent av de totale investeringene, sier Stene.

Bellona sendte i januar inn sin høringsuttalelse i saken. Den kan du laste ned her.