Nyheter

–En uvanlig situasjon for Tyskland

Erika Bellmann
Erika Bellmann

Publiseringsdato: 24. september, 2021

Skrevet av: Signy Fardal

For første gang siden før 2.verdenskrig  ligger det an til at Tysklands neste regjering blir en treparti-regjering. –Sosialdemokratene(SPD) ser ut til å vinne valget, og det er stor sannsynlighet for at De Grønne blir med i regjeringen. Men alt kan skje, sier Dr. Erika Bellmann, som leder Bellonas Tysklands-kontor.

Søndag 26.september er det valg i Tyskland, og de siste meningsmålingene tyder på at det ikke vil være tilstrekkelig med to partier for å danne en flertallsregjering. Det politiske bildet i landet er mye mer fragmentert enn tidligere.

På Bellonas kontor i Berlin følger Dr. Erika Bellmann naturligvis nøye med på meningsmålingene.

Klimasaken

–Klimasaken har til tider dominert i valgkampen, men temaer som sosial rettferdighet, inkludert flyktningspørsmål, har også vært viktige. Alle partiene virker å ta klimaproblematikken på alvor. Forskjellene er i måten de prioriterer ulike klimaløsninger. Bellona Tyskland vil minne politiske beslutningstakere på at de ikke må glemme dekarbonisering av industrien og at det må bygges en infrastruktur for klimanøytralitet, sier Bellmann.

De Grønne var en kort stund det største partiet, men oppslutningen har falt på de siste meningsmålingene.

I skrivende stund ligger det an til tre ulike regjeringsalternativer. Kristeligdemokratene (CDU), Angela Merkels parti, ser ut til å gjøre sitt dårligste valg noensinne, noe som er en uvanlig situasjon for partiet som har styrt Tyskland i 50 av de siste 70 årene.

Liten avstand

–Historisk sett har CDU alltid prestert bedre ved valg enn på meningsmålingene, så 100 prosent sikre kan man ikke være. Men alt tyder på at SPD (Sosialdemokratene) blir Tyskland største parti ved dette valget, selv om avstanden mellom SPD (25%) og CDU (23%) kun var 2 prosent på den siste målingen, sier hun.

Spenningen dreier seg også om hvilke tre partier som ender opp med å danne regjering.

–Størst flertall vil SPD få sammen med Merkels CDU og De Grønne. En annen potensiell konstellasjon er SPD, De grønne og de liberale Fridemokratene. Et tredje alternativ er SPD, CDU og Fridemokratene. SPD vil sannsynligvis velge De Grønne, som har en oppslutning på rundt 16 prosent. Det store spørsmålet er hvem den tredje partneren blir. Kanskje Fridemokratene. Alternativt Die Linke, som ligger an til en oppslutning på 6 prosent, sier Bellman

Vil ta tid

Den uoversiktlige politiske situasjonen tyder på at regjeringsforhandlingene kommer til å ta lang tid, og at Angela Merkel må bli sittende som kansler en god stund framover.

–Hun må nok belage seg på å holde enda en nyttårstale til folket før hun kan overlate roret til andre, tror Bellmann.