Nyheter

–En viktig pris

<small><i>Bellona-leder, Frederic Hauge</i></small>
Bellona-leder, Frederic Hauge
Paal Laukli

Publiseringsdato: 11. oktober, 2021

Skrevet av: Signy Fardal

Bellona setter stor pris på arbeidet som vinneren av Nobels Fredspris, sjefredaktør Dmitry Muratov og redaksjonen i Novaya Gazeta, har gjort i en årrekke.

–Bellona er alltid for ytringsfrihet og uavhengige medier. Derfor setter vi stor pris på arbeidet som vinneren av Nobels Fredspris, sjefredaktør Dmitry Muratov og redaksjonen i Novaya Gazeta, har gjort i en årrekke. Vi setter stor pris på støtten vi fikk i Nikitin-saken, uten uavhengige medier ville vår seier vært umulig, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.

Miljø-ødeleggelse er et av de farligste temaene å jobbe med for journalister. I følge organisasjonen Commitee to Project Journalists (CPJ) blir journalister som jobber med miljø-og klimasaker utsatt for vold og drap. I følge CPJ kan så mange som 29 journalister være drept det siste ti-året, som følge av at de jobbet med miljø- og klimasaker.

­

–Derfor er det spesielt gledelig at Nobels Fredspris blir tildelt Novaya Gazet i tillegg til den filippinske journalisten Maria Ressa. Novaya Gazet skriver godt og klokt om de viktigste miljøproblemer i Russland, sender sine journalister ut i felt, og samler uavhengige informasjon. Bellona har jobbet med industriforurensning i Nord-Russland siden 1990 og vi har satt  særlig pris på at Novaya Gazeta skrev dyptgående etterforskingsartikler i fjor om det store dieselutslippet i Norilsk fra et anlegg eid av selskapet Nornickel. Dette er en viktig tema for Bellona – fordi denne typen forurensning har stort skadepotensiale for natur og mennesker, og er svært krevende å rydde opp i. Nylig har de blant annet også dekket ulovlig skogopphugging i Sibir – der trevirket ble videresolgt til IKEA, de store skogbranner som plager Russland om sommeren i Sibir og de har skrevet flere saker om alvorlig luftforurensning i en rekke russiske byer. Miljø står høyt på agendaen hos Novaya Gazeta. som er en viktig uavhengig avis i Russland og vi håper Dmitry Muratov vil fortsette sitt viktig arbeid i mange år fram, sier Hauge.