Nyheter

Gratulerer Aleksandr!

Frederic Hauge og Aleksander Nikitin.
Frederic Hauge og Aleksander Nikitin.

Publiseringsdato: 16. mai, 2022

Skrevet av: Signy Fardal

En av Bellonas mest ikoniske medarbeidere fyller 70 år idag.  Aleksandr Nikitin er den russiske atomubåtkapteinen som ble verdenskjent da han, etter å ha vært siktet og fengslet for spionasje, vant mot russisk sikkerhetspoliti på hjemmebane. I 28 år har han jobbet i Bellona, og han har ikke tenkt å gi seg med det første.

Aleksandr Nikitin begynte å jobbe for Bellona i 1994, i forbindelse med en rapport om den radioaktive forurensingen i Nordflåten. Det var dette arbeidet som falt i dårlig jord hos russiske myndigheter. I februar 1996 ble  han arrestert, siktet for landsforræderi av det russiske sikkerhetspolitiet, FSB. Siktelsen var basert på hemmelige militære dekreter som var gitt tilbakevirkende kraft, og den tidligere ubåtoffiseren risikerte dødsstraff.

– Det var vårt informasjonsarbeid som skaffet oss problemer i 1996. Jeg ble fengslet i 9 måneder i FSB-fengsel fordi jeg jobbet med å få ut informasjon om atomsikkerhet, forteller Nikitin, som har ledet Bellonas kontor i St. Petersburg siden det ble etablert i 1998.

Bellona-stifter Frederic Hauge har uttalt at en av de viktigste kampene han har kjempet i sin karriere er den fem år lange kampen for å få Nikitin løslatt.  Det skjedde i september 2000, etter totalt 17 rettshøringer og en rettsak, og Bellona kunne innkassere en oppsiktsvekkende seier over russisk sikkerhetspoliti – på russisk jord. Noe lignende hadde aldri skjedd før, og har heller ikke skjedd i årene som har gått siden 2000.

– I løpet av de siste tiårene har Nikitin vært en av de mest innflytelsesrike russiske NGO-miljølederne. Han har skaffet millioner av dollar i internasjonal finansiering for å sikre farlig atomavfall i Russland, 105 atomreaktorer i gamle ubåter er nå trygt sikret. Han har også sørget for viktig opprydningsarbeid i Andreeva-bukten, og  oppryddingen etter serviceskipet Lepse, som hadde høyrdioaktivt avfall ombord, og atomubåten Kursk. I 1997 fikk han The Goldman Environmental Price, og han vil for alltid være en av vår tids største miljøvernere.  Spasiba (russisk for takk, red.anm.), Aleksandr! Gratulerer med dagen! sa Bellona-Frederic Hauge da kollegene feiret 70- jubilanten med blomster og kake på Bellona-kontoret.

– Få, om noen, har betydd like mye for miljøstiftelsen Bellona som Aleksandr Nikitin, sa daglig leder i Bellona, Hallstein Havåg, i sin tale.

Jubilanten selv takket med å si at han nylig hadde vært på helsekontoroll hos legen, som forsikret han om at han har 25 gode år igjen, minst.

Jeg har mye ugjort, og kommer ikke til å gi meg enda, sa Aleksandr.

Og det er vi i Bellona glade for.