Nyheter

Tar første skritt mot olje i Arktis

arktis

Publiseringsdato: 8. mai, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

– Det er en skandale at Regjeringen for første gang nå vurderer oljeboring i Arktis, sier leder i Bellona Frederic Hauge. I Forvaltningsplanen for Norskehavet sier Regjeringen nei til oljeboring i flere sårbare områder langs kysten, men tar første skritt mot oljevirksomhet rundt Jan Mayen.

Bellona reagerer sterkt på at Regjeringen nå vurderer oljevirksomhet rundt Jan Mayen, og advarer mot økte klimagassutslipp og sårbar natur.

Hauge varsler nasjonal og internasjonal kampanje mot petroleumsvirksomhet i Arktis.

Metningspunktet nådd

– Vi vet at metningspunktet for hvor mye CO2 jorda tåler snart er nådd, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona, og mener at dette lar seg dårlig kombinere med utvinning i sårbare områder.

Jan Mayen er et sårbart havområde, med viktige hekkesteder for flere sjøfuglarter. Øya ligger tett opp til iskanten vinterstider, og havområdet rundt er viktig for kommersielt rekefiske.

– Regjeringen sier nei til oljeboring i sårbare havområder som på Møreblokkene og ved Sularevet, samtidig åpner den for oljeboring rundt Jan Mayen. Det er en schizofren politikk, sier Sæther.Kontaktpersoner:
Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona: 97 52 79 54
Tone Foss Aspevoll, informasjonsrådgiver i Bellona: 91 72 02 67