Nyheter

Nikitin vant søksmål mot atomminister

Publiseringsdato: 19. juni, 2000

Skrevet av: Thomas Nilsen

Den russiske atomenergiministeren Yevgeny Adamov må betale 10 000 rubel i oppreising til Bellona-medarbeider Aleksandr Nikitin for offentlig å ha kalt han "spion".

Fredag avgjorde Kuibyshev distriktsrett i St. Petersburg at den russiske atomenergiministeren var skyldig i ærekrenkelse mot Nikitin, og derfor må betale oppreising til Nikitin på 10 000 rubel, tilsvarende 3 000 kroner. Retten slår også fast at de mediene som publiserte Adamov’s uttalelser også må trykke dementi. Det var i 1998 at atomenergiministeren flere ganger uttalte seg negativt om Nikitin.


«Jeg kan si med all troverdighet at mer enn halvparten, 70 prosent av informasjonen samlet inn av Aleksandr Nikitin for Bellona ikke har noe felles med miljøvern,» uttalte Adamov til Radio Echo i Moskva den 8. mai 1998. 5. November samme år ble han i tillegg sitert i flere aviser og nyhetsbyråer med uttalelsen: «Disse (spørsmål fra Nordflåte-rapporten) var normale, profesjonelle etterretning spørsmål.»


På bakgrunn av disse uttalelsene, som ble sett på som en forhåndsdømming, reiste Nikitin søksmål mot ministeren. Aleksandr Nikitin var tiltalt for spionasje og frigivelse av statshemmeligheter av det russiske hemmelige politiet FSB, en tiltale han ble frifunnet for på samtlige punkter i byretten i St. Petersburg 29. desember 1999. Russisk Høyesterett stadfestet frifinnelsen 17. april i år.


Adamov selv var bare representert i rettssaken ved sin advokat og har ikke kommentert kjennelsen offentlig. Det er ikke kjent hvorvidt han vil anke avgjørelsen. Saken mot den russiske atomenergiministeren er den første i en serie søksmål Nikitin’s advokater har varslet. Av andre saker som kommer opp er et søksmål mot TV stasjonen «St. Petersburg» som gjennom en rekke programmer i fjor høst både hevdet at Nikitin var skyldig i spionasje og samtidig fremhevet at Bellona arbeidet for vestlig etterretning.


Beskyldningene om spionasje har ikke stoppet etter at Høyesterett i april stadfestet frifinnelsen av Nikitin. I mai trykket lokalavisen «Tsjas Pik» i St. Petersburg en artikkel hvor det blant annet het at Bellona truet de journalistene som skrev negativt om Nikitin med fysisk vold. Artikkelen var i tillegg krydret med andre løgnaktige påstander ment å bygge opp under påstanden om at Nikitin var skyldig i spionasje på tross av rettens frifinnelse. Det hører med til historien at redaktøren av «Tsjas Pik» er kona til tidligere sjef for FSB i St. Petersburg Viktor Cherkesov.