Nyheter

Russisk atom-minister sparket

Adamov har ikke lengre noen grunn til å smile. Onsdag fikk han sparken av president Putin.
Foto: Minatom

Publiseringsdato: 28. mars, 2001

Skrevet av: Thomas Nilsen

President Putin sparket onsdag atomenergiminister Jevgeny Adamov. Offisielt ba Adamov selv om å få fratre sin stilling, men en rekke korrupsjonsanklager de siste ukene er trolig den virkelige årsaken til at Putin ikke kunne ha han i regjeringen lengre. Det var Adamov som sto i spissen for planene om import av atomavfall til Russland.

Putin har utpekt Aleksandr Rumyantsev som ny atomenergiminister. Rumyantsev var tidligere direktør ved Kurchatov insituttet i Moskva.


Den kjente russiske politikeren Boris Nemtsov sier i et intervju onsdag kveld med Radio Echo i Moskva at den mest interesante endringen i den russiske regjeringen nettopp er atom-ministeren. Nemtsov viste til korrupsjonsanklagene mot Adamov som har kommet frem i forbindelse med debatten om import av atomavfall til Russland. Adamov har vært den fremste talsmannen for å endre den russiske miljøloven slik at import av andre lands atomavfall til Sibir kan skje. I følge Nemtsov er dette hovedgrunnen til at Putin nå har sparket Adamov.Nemtsov håper at den nye atomenergiministeren ikke vil gå videre med planene om å åpne de russiske grensene for import av atomavfall, skriver Gazeta.ru.


Adamov ble i fjor dømt av byretten i St. Petersburg til å betale 10,000 rubel i erstattning til Bellona-medarbeider Aleksandr Nikitin for å ha kalt han «spion» i en rekke russiske media. Nikitin har foreløpig ikke fått disse pengene fra Adamov. Om Adamov nå må betale Nikitin erstattningen fra sin «nye» arbeidsledighetstrygd er ukjent.

–>
Adamov var en meget omstrid minister i Putin-regjeringen. I løpet av de siste årene har han særlig engasjert seg i spørsmålet om import av atomavfall til Russland, samt eksport av russisk atomteknologi. Adamov sine handelsplaner med Iran har vært en medvirkende årsak til at forholdet mellom USA og Russland de senere årene har vært mer spent.


Adamov har aktivt arbeidet for å gi eksportkredit til selskaper som skaffer avtaler om salg av russisk reaktorteknologi til Iran. To atomreaktorer av russisk teknologi skal bygges i Iran. USA frykter dette kan bidra til at Iran kan fremstille atomvåpen.


Adamov sitt største politiske nederlag kom for bare litt under en uke siden. Den 22. mars vedtok den russiske Dumaen og utsette behandlingen av miljøloven som i dag forbyr import av atomavfall til Russland. Import av atomavfall skulle i følge atomenergiministeren medføre inntekter på rundt 20 milliarder dollar. Kritikerne til planene fryktet at Adamov selv, og hans ministerium ville stikke av med det meste av disse inntektene.


For en måned siden ble det offentliggjort en rapport som avslørte at Adamov, hans kone, og noen kollegaer har millioner av dollar i utenlandske selskaper.