Nyheter

Pasko-saken utsatt

Publiseringsdato: 5. juni, 2001

Skrevet av: Jon Gauslaa

Rettssaken mot Grigorij Pasko er utsatt til 20. juni. Observatører anser utsettelsen som et forsøk fra aktoratet på å begrense oppmerksomheten rundt saken.

Da Pasko, forsvarerne og de to representantene for New-York baserte CPJ (the Committee to Protect Jornalists) Emma Gray og Peter Arnett ankom rettsbygningen i Vladivostok 4. juni kl. 10 lokal tid, ble de møtt av et oppslag som fortalte at saken var utsatt til 20. juni. Væpnede vakter blokkerte inngangen til rettssalen og framholdt at utsettelsen skyldes at verken aktor eller dommeren hadde anledning til å møte. Mens grunnen til dommerens uteblivelse er ukjent, skal aktor visstnok ha fått «familieproblemer».


Alexander Tkasjenko, leder for den russiske PEN-klubben som hadde fløyet inn fra Moskva, hevder at FSB og aktoratet utsetter saken for å bidra til at offentligheten mister interesse for den. – De vil at så få personer som mulig skal komme tilbake neste gang retten settes, sa han med henvisning til pressen og representantene for CPJ.


Emma Gray kunne imidlertid på en pressekonferanse samme ettermiddag forsikre at CPJ ville fortsette å følge saken, som man mener er en del av russiske myndigheters kampanje for å bringe deres kritikere til taushet. – Vi er overbevist om at Paskos avsløringer av miljørisikoen skapt av den russiske Stillehavsflåten er i allmennhetens interesse, og at han er fullstendig uskyldig i alle anklager, sa hun.


Russland mister troverdighet

Peter Arnett, med 40 års erfaring som krigsreporter for Associated Press og CNN fra Vietnam, Afghanistan, Golfkrigen og et ti-talls andre kriger, framholdt at Russland risikerer å miste troverdighet som demokrati dersom retten finner Pasko skyldig. – Det vil påvirke investeringer, turisme og generell velvilje overfor Russland. Vinner Pasko, har landet derimot sjansen til å tre inn blant verdens siviliserte stater, sa Arnett og la til at Paskos vilje til å stå fast ved sine avsløringer og kjempe for sin uskyld er et eksempel ikke bare for hans russiske kolleger, men for journalister verden over.


Pasko selv var frustrert over nok en utsettelse. – Jeg ønsker at denne skammelige saken snart tar slutt. Alle vet at den verken inneholder spioner eller forbrytelser.


Ivan Pavlov, det nye medlemmet av Paskos forsvarsteam, som også deltok som forsvarer i saken mot Aleksandr Nikitin, sa at forsvaret er godt forberedt. – Jeg har lest saksdokumentene, og av disse framgår det at Paskos eneste «forbrytelse» er at han som reporter har skrevet om den kritiske miljøsituasjonen i det russiske Fjerne Østen, sa Pavlov på pressekonferansen. – Vår motstander har ingen mulighet til å vinne dersom kampen føres med juridiske midler.FSB beskylder Pasko for spionasje for Japansk media, etter at han rapportere om miljøfarene forårsaket av den russiske Stillehavsflåten. Han ble arrestert i november 1997, men frikjent for spionasje i juli 1999 etter å ha tilbrakt 20 måneder i varetekt. Frikjennelsen ble imidlertid opphevet i november 2000 av Russlands militære Høyesterett, og saken sendt tilbake til førsteinstansen for en ny rettssak. Gjenopptakelsen av saken var først berammet til 22. mars, men ble utsatt til 4. juni før den nå på nytt er utsatt.