Nyheter

Pasko-saken utsatt – nok en gang

Grigorij Pasko
Siri Engesæth/Bellona

Publiseringsdato: 20. juni, 2001

Skrevet av: Jon Gauslaa

Rettssaken mot journalist Grigorij Pasko er i ferd med å bli en rettsfarse. Nå er saken utsatt for tredje gang.

Den gjenopptatte spionsaken mot Grigorij Pasko skulle ha startet 22. mars i Den russiske Stillehavsflåtens domstol i Vladivostok. Men saken ble utsatt til 4. juni, så til 20. juni på grunn av aktors «familiære forpliktelser», og nå til 11. juli 2001. Denne gangen er det ikke gitt noen begrunnelse for utsettelsen.


I en pressemelding datert 19. juni, fordømmer New-York baserte CPJ (the Committee to Protect Journalists) de stadige utsettelsene. CPJ, som nylig utropte Russlands president Vladimir Putin til en av «Pressens ti verste fiender i 2001», antar at hensikten med utsettelsene er å slite ut Paskos forsvarere og støttespillere.


– Avgjørelsen om nok en gang å utsette den politisk motiverte saken mot Grigorij Pasko, er et klart eksempel på hvordan russiske myndigheter bruker rettssystemet for å bringe til taushet uavhengige journalister som avslører korrupsjon og vanstyre, sier CPJs visedirektør Joel Simon. – Vi vil imidlertid stå ved Paskos side helt til Kafka-prosessen mot ham er avsluttet og han er fullstendig frifunnet.


Russiske myndigheter har i nesten fire år anklaget Pasko for spionasje og avsløring av statshemmeligheter. De gjentatte utsettelsene er uten reelt grunnlag og utgjør derfor en krenkelse av Paskos rett etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen til å få saken mot seg avgjort innen rimelig tid.


Bakgrunn: Pasko-saken

Grigorij Pasko ble arrestert 20. november 1997, og tiltalt for spionasje ved at han skal ha overlevert til den japanske TV-kanalen NHK påstått hemmelig informasjon om håndteringen av radioaktivt avfall i den russiske Stillehavsflåten. Han ble frikjent for dette av Stillehavsflåtens domstol i Vladivostok 20. juli 1999, men avgjørelsen ble opphevet av den militære delen av russisk Høyesterett 21. november 2000 og saken sendt tilbake til Vladivostok for ny behandling. Pasko risikerer minimum 12 års fengsel dersom han blir funnet skyldig.