Nyheter

Ny lærebok om Tsjernobyl vekker debatt i Russland

Chernobyl
Igor Kudrik

Publiseringsdato: 25. april, 2006

Skrevet av: Mette Martinsen

En gruppe russiske miljøvernorganisasjoner, blant dem Bellona, har i forbindelse med markeringen av at det 26. april er 20 år siden Tsjernobyl-ulykken utgitt en lærebok om den katastrofale hendelsen. Den skal distribueres over hele Russland.

Boken er et samarbeid mellom eksperter fra Ecodefence, Greenpeace Russia og Bellona og har fått tittelen Chernobyl Lessons. Den beskriver ulykken og forklarer farene knyttet til radioaktiv stråling. Videre blir feilene som ledet til ulykken analysert, samtidig som det foreslås strategier til bruk i lignende situasjoner.

Leksjonene i boken gir en kritisk vurdering av kjernekraft i alminnelighet, samtidig som den byr på en sammenlignende studie av både risikoen og fordelene ved atomindustrien kontra fornybar energi. Boken er skrevet med tanke på bruk i undervisningen for fagene biologi, medisin, sosiologi og personlig sikkerhet.

Stor interesse
Redaktør av Bellonas russiske nettside Bellona.ru, Rashid Alimov, forteller at lokale lærere allerede har utvist stor interesse for boken. – Vi mottok bestilling på mer enn to hundre kopier etter bare to presentasjoner av boken, og interessen er stigende, sier han.

Alimov hevder at boken burde være spesielt nyttig i St. Petersburg. – Leningrad atomkraftverk benytter fremdeles samme type reaktor som den i Tsjernobyl, og anlegget ligger nært byen. Folk bør lese boken om ikke annet så av sikkerhetsmessige grunner, og fordi ingen andre ser ut til å være villige til å lære dem om det, sier Rashid Alimov.

Teknisk funksjonsfeil
En annen av forfatterne, Andrei Ozharovsky fra miljøvernorganisasjonen Ecodefence, sier til St. Petersburg Times at pensum i russisk videregående skole bare gir en overfladisk omtale av verdens største atomkatastrofe.

– Lærerne har en tilbøyelighet til å presentere Tsjernobyl-katastrofen som en slags teknisk funksjonsfeil, uten å sette ulykken i kontekst til risikoen atomindustrien representerer i seg selv – hvis de i det hele tatt snakker om det, sa Ozharovsky da boken ble presentert sist fredag.

Ikke imponert
Vladimir Lebedev, lederen for det lokale informasjonssenteret til det russiske atombyrået (ROSATOM), er derimot ikke spesielt imponert. Han kaller boken ensidig og tendensiøs.

– Denne boken er høylytt antiatomkraft-propaganda. Imidlertid er det slik at atomenergi er verdens eneste fremtid. Det finnes ikke noe alternativ på linje med den, og det er ikke noe kritikerne kan gjøre med det. Forfatterne kunne funnet bedre ting å gjøre enn å skremme vanlige folk, sier Lebedev til St. Petersburg Times.