Nyheter

Bellona-medarbeidere arrestert i St Petersburg

Publiseringsdato: 11. juli, 2006

Skrevet av: Mette Martinsen

De to Bellona-medarbeiderne Kristina Rakityanskaya og Vera Ponomareva ble for kort tid siden arrestert i forbindelse med en demonstrasjon i sentrum av St. Petersburg.

Av de to var det bare Vera Ponomareva som deltok i demonstrasjonen. Kristina Rakityanskaya er journalist i EcoPravo og var på jobb da hun ble arrestert. I tillegg ble lederen for den russiske NGOen Eco-Defence, Vladimir Slivjak, arrestert. Slivjak deltok ikke i demonstrasjonen, men ble likevel arrestert, angivelig på mistanke om terror-aktiviteter. Medlem av Europaparlamentet Rebecca Harms deltok også i demonstrasjonen, men ble ikke arrestert. Totalt 13 mennesker ble arrestert i forbindelse med demonstrasjonen.

Demonstrasjonen ble arrangert som en spontan reaksjon på at USA får levere atomavfall til Russland, noe som ble kjent gjennom er artikkel i The Washington Post. Da demonstrantene møtte opp, sto russiske spesialstyrker (OMON) allerede og ventet. Dette er styrker som vanligvis blir satt inn i forbindelse med terrorisme. Det hele var over i løpet av ett minutt – tredve sekunder med demonstrasjon, tredve sekunder med brutal og voldelig arrestasjon. Men arrestasjonene fortsatte selv etter at demonstrantene var kjørt bort – da var det tilskuernes tur, sammen med flere av journalistene som var til stede.

– Jeg mener at Russland skal være stolt av de unge aktivistene som demonstrerte mot denne skitne handelen med atomavfall. De er skikkelige borgere, uttalte Rebecca Harms til journalister i St. Petersburg.

bodytextimage_G8protest.jpg

Utenriksdepartementet er informert om saken, og generalkonsul Otto Mamelund ved konsulatet i St. Petersburg er i kontakt med lokale myndigheter og politi. Ambassaden i Moskva er også informert, men forholder seg foreløpig avventende til saken.

En troverdig russisk kilde forteller til Bellona web at flere titalls representanter fra ulike organisasjoner er blitt arrestert i St. Petersburg i går og i dag. De fleste av dem er ilagt straff på omkring ti dagers fengsel – det vil si at de først slipper ut ETTER helgens G8-møte. De arresterte er personer som russiske myndigheter frykter kunne skape «bråk» rundt toppmøtet.

De arresterte etter demonstrasjonen befinner seg nå på 1. politiavdeling, Yakubovitja 16, i St. Petersburg. Representanter fra russisk Natur og Ungdom i Murmansk er tilstede utenfor stasjonen.

Alle de arresterte etter dagens demonstrasjon er anklaget for terrorisme/ekstremisme. Deres advokater jobber imidlertid iherdig for å få tiltalen omgjort til å kun gjelde sivil ulydighet. Advokat Jurij Schmidt, Nikitins advokat, representerer de Bellona-ansatte.

Både det russiske Rosatom og vestlige atomselskaper transporterer i dag uran-hexafluorid til Sibir. I tillegg tar Russland imot brukt atombrensel fra atomkraftverk i Bulgaria og Ukraina.

SISTE: Alle demonstrantene er nå løslatt. Vladimir Slivjak går helt fri, mens Bellonas to medarbeidere må møte i retten imorgen, tiltalt for ikke å ha etterkommet politiets ordre.