Nyheter

Norske miljøvernere arrestert i Russland

Norske NU-medlemmer ble arrestert etter en fredlig demonstrasjon i Russland.
(foto: nu.no)

Publiseringsdato: 7. august, 2008

Skrevet av: Elisabeth Sæther

Sju jenter fra Natur og Ungdom ble i går anholdt av russiske myndigheter, og avhørt gjennom natten. – Forholdene for å drive miljøvern i Russland blir stadig vanskeligere, sier Bellonas Kristin Jørgensen.

Under en fredelig miljømarkering i Apatity i Nordvest-Russland onsdag, slo russiske immigrasjonsmyndigheter til og arresterte sju norske jenter fra Natur og Ungdom.

Jentene ble sluppet løs etter fire timer i avhør, men sent i går kveld ble de på nytt oppsøkt av myndighetene.

Avhørt hele natten

Avhørene av de norske jentene varte gjennom hele natten, og ble ikke avsluttet før kl. 05.30 torsdag morgen.

– At myndighetene avhører unge utenlandske idealister gjennom hele natta er ikke hverdagskost, selv ikke i Russland. Det kan ikke ha vært en spesielt hyggelig opplevelse, sier Kristin Jørgensen, seniorrådgiver i Bellonas Russlands-avdeling.

Tilbake i Norge

De sju norske jentene hadde tilbrakt uka på en internasjonal sommerleir i Apatity i Nordvest-Russland og stod og delte ut løpesedler for vern av russisk natur da de ble arrestert.

Etter alle avhørene, og etter å ha blitt ilagt bøter på 2.000 rubler (ca 500 norske kroner) hver, fikk ungdommene kommet seg på bussen mot Kirkenes. De skal nå ha passert grensen og kommet seg til Norge.

Aldri skjedd før

Solveig Firing Lunde er en av jentene som deltok på miljøleiren og ble anholdt av myndighetene. Hun forteller at de hadde fått tillatelse til å gjennomføre markeringen, som gjaldt vern av et område i Nordvest-Russland:

– Vi hadde en enkel markering som russiske myndigheter hadde godtatt i forkant. Vi har aldri tidligere blitt stoppet når vi har deltatt ved liknende markeringer, sier Firing Lunde til aftenposten.no.

Også seks finske aktivister skal ha blitt holdt tilbake av russiske myndigheter.

Frykter utviklingen

Bellona frykter at internasjonalt miljøsamarbeid vil bli rammet som følge av russiske myndigheters økte kontroll over uavhengige organisasjoner.

– Hendelsen kan være et tegn på at russiske myndigheter prøver å vanskeliggjøre samarbeidet mellom norske og russiske miljøvernorganisasjoner, sier Jørgensen, i Bellona.

NGO-er må gi seg

I 2006 innførte Russland ny lovgivning for organisasjoner (NGO-er) til protester fra både inn og utland. Den nye lovgivningen gir myndighetene vide fullmakter når det gjelder kontroll av alle ideelle organisasjoners virksomhet og økonomi.

Som et resultat av dette har det siden 2006 blitt hele 150.000 færre organisasjoner i Russland.

– Forholdene for å drive miljøvern i Russland blir stadig vanskeligere, og flere utenlandske organisasjoner er svært upopulære hos russiske myndigheter, sier Jørgensen.

Bellonas Aleksandr Nikitin skrev i fjor en kommentar om NGO-lovgivningen og Putin, med tittelen «Rammet av Putins nye lov».