Nyheter

Nikitin deltar på minnemarkering

Foto: Jo Straube

Publiseringsdato: 28. januar, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Aleksander Nikitin, styreleder i Bellona St. Petersburg deltar i dag på minnemarkeing for advokat Stanislav Markelov og journalist Anastasia Baburova utenfor den russiske ambassaden i Oslo.

Bellonas Aleksander Nikitin vil delta på dagens minnemarkering i regi av Den norske Helsingforskomite, Human Rights House og Amnestsy International Norge. Minnemarkeringen vil skje foran den russiske ambassaden i Drammensveien 74, Oslo,
kl 16-17 onsdag 28. januar.

Journalist Anna Politkovskaja, redaktør Pål Xlebnikov, advokat Stanislav Markelov, journalist Anastasia Baburova, og de tsjetsjenske opposisjonelle Movladi Baisarov og Ruslan Jamadaev har alle blitt drept i Moskva sentrum.

– I Russland spør nå mange om hvem som står bak denne skremmende jakten. Folket trenger å få vite hvem som står bak, sier Aleksander Nikitin, styreleder for Bellona i St. Petersburg.

Hyppige drap

Drap på journalister, rettighetsforkjempere og andre i opposisjon har nesten blitt dagligdags i Russland. Befolkningens rettigheter blir stadig færre og regimet slår hardt ned på kritikere.

Utviklingen i Russland er skremmende, Bellona og Nikitin mener det er viktig at Norge tar avstand fra det som skjer.

”Den uforutsigbare naboen”

Nikitin publiserte i november kronikken ”Den uforutsigbare naboen”.

Han skriver her at ” Det demokratiske håpet i Russland er dødt”, og at ”Hvordan Norge vil forholde seg til den siste tids forandringer i Russland er et åpent spørsmål, ikke minst hvordan Norge har tenkt å utvikle naboskapsforholdet til Russland, og samtidig beskytte sine interesser i NATO og Vesten.”

Nikitin-saken

Aleksander Nikitin ble verdenskjent etter at han i februar 1996 ble arrestert og siktet for landsforræderi av det russiske sikkerhetspolitiet, FSB.

Etter en lang kamp i det russiske rettssystemet ble han endelig frifunnet av russisk høyesterett i september 2000. Han er i dag styreleder ved Bellonas kontor i St. Petersburg som jobber med miljø- og menneskerettigheter.