Nyheter

Bellona-medarbeider arrestert

Aleksander Gorbunovsky ved Bellonas kontor i St. Petersburg
(Foto: Bellona)

Publiseringsdato: 5. mai, 2009

En av Bellonas medarbeidere i St. Petersburg, Aleksander Gorbunovsky (25), ble søndag arrestert og slått av politiet etter å ha filmet en demonstrasjon.

Aleksander Gorbunovsky er journalist og var i sentrum av St. Petersburg for å filme en punktdemonstrasjon da politiet pågrep ham.

– De arresterte de tre som demonstrerte, samt tre som bare så på, forteller Gorbunovsky.

Lov å demonstrere

Det var søkt om tilatelse til å demonstrere, men den ble avslått med henvisning til at det ville skape problemer for trafikken i området.

– Demonstrantene skulle stå ved en undergang, og myndighetene mente at dette ville skape problemer for mennesker som skulle krysse veien. Ja, vi lo da vi hørte begrunnelsen – men det var den de fikk, sier Gorbunovsky.

Demonstrantene holdt plakater med sitater fra den russiske grunnloven som sier at man ikke behøver tillatelse for å demonstrere.

Slått av politiet

Aleksander Gorbunovsky ble ført til politistasjonen, hvor politiet forsøkte å ta fra ham passet. Gorbunovsky motsatte seg dette, og prøvde å forklare politimennene at man i henhold til grunnloven ikke kan ta passet fra noen. Han ble da skubbet så han falt, og slått mot hode og ryggen.

– Forholdene for journalister og miljøvernere blir stadig vanskeligere i Russland. Slike arrestasjoner skjer alt for ofte, sier Kristin Jørgensen, seniorrådgiver i Bellonas Russland-avdeling.

Skjer ofte

Bellonas medarbeider ble satt fri etter at medisinsk personell hadde sett til ham, mens de andre arresterte måtte bli i tre timer til. Gorbunovksky forteller at han så at politiet noterte at han var en av demonstrantene, ikke at han var der på jobb, men han fikk ikke tilgang til å se hva annet de skrev om ham i rapporten.

– Etter april 2007 hvor mange mennesker ble slått og skadet under en demonstrasjon, så har dette gjentatt seg hver gang, sier han.

– Og for hver gang blir det færre som møter opp.