Nyheter

Bellona gratulerer Obama med Fredsprisen

whitehouse.gov

Publiseringsdato: 9. oktober, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

– Vi gratulerer på det varmeste Obama med Nobels Fredspris, sier leder i Bellona Frederic Hauge. USAs president Barack Obama får prisen for sine visjoner, og sitt arbeid for en verden uten atomvåpen.

Barack Obama har jobbet aktivt mot atomvåpen, siden hans arbeid med Nunn-Lugar-programmet, et amerikansk-russisk samarbeidsprogram for å eliminere blant annet atomvåpen i Russland.

Obama ble som nyvalgt senator i utenrikskomiteen en aktiv støttespiller til Nunn-Lugar-programmet, som Bellona har jobbet tett med siden opprettelsen i 1992. I vår gravla Obama tidligere president Reagens kongstanke om et rakettskjoldprogram. Nylig ledet Obama et toppmøte om nedrustning i FNs sikkerhetsråd.

Atom, energi og klima

I tillegg til å berømme innsatsen mot atomvåpen, er Bellona begeistret for Obamas arbeid med å fremme fornybar energi, og å ta klimautfordringen på alvor.

– Ikke minst har han erstattet Georg W. Bush, som var en stor sinke for internasjonal klimapolitikk, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.

– Har gitt håp 

– Han har fanget verdens oppmerksomhet og gitt et håp om en bedre fremtid gjennom verdier og holdninger, sier leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland om Obama, i sin begrunnelse for komiteens avgjørelse.