Nyheter

Russisk miljøaktivist løslatt

Publiseringsdato: 19. oktober, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Den russiske miljøaktivisten og Bellona-journalist Andrey Ozharovsky har nå sonet ferdig sin syv dager lange dom for ”ordensforstyrrelse” i Hviterussland.

Ozharovsky ble arrestert forrige lørdag under et folkemøte om bygging av et atomkraftverk i Hviterussland.

Tror Rosatom står bak

Ozharovsky er atomfysiker og jobber både som journalist for russiske Bellona Web og i organisasjonen EcoDefense. Han var i Hviterussland for å støtte lokale miljøorganisasjoner i kampen mot byggingen av et nytt atomkraftverk i byen Ostrovetz, 400 km vest for Minsk.

Det er den russiske atomgiganten Rosatom som er ansvarlige for det nye kraftverket, og Vladimir Silvyak, leder for Ecodefense, sa tidligere i uken til Bellona Web at han anser det som svært sannsynlig at det er Rosatom som står bak arrestasjonen.

Kritisk rapport

Ozharovsky ble arrestert mens han forsøkte å dele ut kopier av rapporten «Critical Notes on the State Environmental Impact Study for the Belarus Nuclear Power Plant”, som han har skrevet sammen med andre russiske fysikere.

Last ned rapporten på russisk i boksen til høyre på siden.

Ingen advokat

Ozharovsky ble siden dømt til syv dagers fengsel for ordensforstyrrelse, og var nødt til å forsvare seg selv i retten. Ingen av advokatene som ble forsøkt engasjert av Ozharovskys kolleger var villige til å ta på seg oppdraget.

Russlands utenriksdepartement glimret også med sitt fravær da den russiske statsborgeren Ozharovsky ble idømt fengselsstraff fordi han hadde forsøkt å distribuere en vitenskapelig rapport.

Ingen dialog

– Dette viser hvor vanskelig det er å jobbe med miljøvern i Russland og Hviterussland, sier Bellonas Igor Kudrik. Han jobber i dag fra Bellonas kontor i Oslo.

– Folkemøter om slike prosjekter er bare en formalitet for staten. Hvis noen viser uenighet i statens konklusjoner om prosjekter blir disse fjernet av politistyrker. Dette er ikke et rettferdig dialog med befolkning, men heller statens monolog som ingen har rett til å avbryte, sier han.