Nyheter

Fikk presidentens oppmerksomhet

Publiseringsdato: 27. april, 2010

Skrevet av: Ruth Astrid Sæter

De hadde reist 2000 kilometer fra russiske Murmansk for å få president Dimitrij Medvedevs oppmerksomhet - og det klarte de. Selv om det bare var gjennom et bilvindu.

–    Guvernøren i Murmansk gir blaffen i miljøet, sto det å lese på banneret som tre ansatte fra Bellonas Murmansk-kontor holdt fram for president Dimitrij Medvedev da han ankom Slottsplassen i går formiddag.

Fra Murmansk for å protestere

De tre bellonistene hadde reist hele 2000 kilometer i håp om å få formidlet en viktig beskjed til presidenten. De fikk ikke møte ham, men oppmerksomheten hans fikk de likevel:

– Vi så at han snudde seg for å lese hele banneret vårt da han satt i bilen på vei bort fra Slottsplassen – det er ingen tvil om at han fikk det med seg, sier Anna Kireeva, journalist ved Bellonas Murmansk-kontor.

Uten svar i snart et år

De ansatte ved Bellona Murmansk har forgjeves og i snart et år prøvd å komme i kontakt med regionens nye guvernør, Dimitrij Dimitrienko. Til tross for gjentatte brev og utallige telefonforsøk, kommer ikke miljøvernerne gjennom til den politiske lederen for Murmansk-regionen. Det første brevet de sendte, var 18. juni 2009 – og de venter fortsatt på svar.

Og hvorfor er så Bellona Murmansk så oppsatt på å komme i kontakt med guvernøren?
Jo, fordi de ønsker å gjenoppta det gode samarbeidet de hadde med den forrige guvernøren, Jurij Jevdokimov – da satt flere NGO-er, næringslivsrepresentanter og andre i ulike arbeidsgrupper som sammen jobbet fram ideer og planer for utviklingen av Murmansk-regionen. Bellona Murmansk var med i en arbeidsgruppe for fornybar energi – et viktig tema for regionen, som har enormt potensial innenfor både vind- og vannkraft. Så fikk Jevdokimov sparken av Kreml. Og Dimitriov har vært langt mindre samarbeidsvillig.

 

Likevel optimist

– Jeg så at Dimitrienko var med i presidents følge – og da har han helt sikkert fått beskjed om vår punktmarkering. Så det skal godt gjøres at han fortsetter å ignorere oss.

Dessuten er det ikke noe stort vi krever av ham – vi ber ham egentlig bare om å gjøre sin. Men det er synd at vi må dra 2000 kilometer for å få den oppmerksomheten vi trenger, sier Kireeva.