Nyheter

– Klare paralleller til Nikitin-saken

Nils Bøhmer
Nils Bøhmer
Daniel Sannum Lauten

Publiseringsdato: 12. februar, 2014

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

Miljøaktivist Evgenij Vitishko ble i dag dømt til tre års straffarbeid for en handling han ikke har gjort. – Dette er en seier for Putin i hans kamp mot et livskraftig russisk sivilsamfunn. Vi kan se klare paralleller til saken mot Alexander Nikitin, som avslørte omfattende atomforurensning i Russland, sier Bellonas daglige leder Nils Bøhmer.

Dette skjer samme dag som organisajonen som Vitishko leder skal presentere en rapport som avslører alvorlige miljøkonsekvenser som følge av Sotsji-OL.

Leder for den lokale miljøvernorganisasjonen Environmental Watch on North Caucasus (EWNC), Evgeni Vitishko, ble like før jul dømt til tre års fengsel i arbeidsleir, anklaget for å ha spraymalet et gjerde som var oppsatt ulovlig.

Vitishkos anke av dommen ble i formiddag norsk tid avvist. Dermed vil straffen bli gjennomført. Vitishko ble i forrige uke fengslet i femten dager – for å ha bannet på en bussholdeplass.

Bellonas daglige leder Nils Bøhmer ser dagens anke-avvisning som et trist utslag av Putins grep om det russiske samfunnet. Han mener at rettssystemets behandling av Vitishko er høyst tvilsom.

– Dette er fabrikkerte anklager, og straffen på tre års straffarbeid er helt ute av proporsjoner sammenliknet med det påståtte lovbruddet.

Han mener saken mot Vitishko minner sterkt om behandlingen av Bellona-medarbeider Alexander Nikitin. Nikitin kjempet en lang kamp før han til slutt ble frikjent for anklagene om spionasje og forræderi.

– Vi kan se klare paralleller til Nikitin-saken. Både Alexander Nikitin og Evgeni Vitishko har skrevet rapporter og avslørt alvorlige forhold, og de har begge blitt trakassert av myndighetene. Begge steder er det fabrikkerte anklager. De er begge blitt erklært som samvittighetsfanger.

–  Men en viktig forskjell: Der Alexander Nikitin til slutt ble frikjent av et fungerende rettssystem, har Putin nå strammet grepet om det russiske samfunnet. Med kontroll over domstolen får han nå sine motstandere dømt til urimelig strenge straffer på bakgrunn av fabrikkerte anklager, sier Bøhmer.

Bøhmer rettet nå en sterk appell til Erna Solberg, som besøker Sotsji-OL og Russland denne uken:

– Nå er det enda viktigere at statsminister Erna Solberg tar seg tid til å møte miljøaktivistene i EWNC, både for å vise sin støtte og få mer kunnskap om hvilke miljøskader OL har påført lokalsamfunnet.

Les mer på våre engelske nettsider

Hele den russiske versjonen av miljørapporten fra EWNC kan lastes ned her.