Sotsji-OL: Miljøaktivist arrestert for banning

vitishko Sochi Vitishko Credit: EWNV

– Dette viser at Putin fortsetter trakasseringen av miljøaktivister, for å hindre at et internasjonalt pressekorps som nå befinner seg i byen skal få informasjon om hva som foregår bak kulissene, konstaterer Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona.

Vitishko havnet allerede i 2012 under Putins lupe da han protesterte mot byggingen av store ferieboliger for russisk elite i et vernet område, i forkant av OL i år. Den gang ble han stevnet for retten for ødeleggelse på eiendom, etter en rolig protest der 12 mennesker deltok. Han fikk tre års fengsel for dette, soningen skal etter sigende påbegynnes senere denne måneden.

I dag er miljøaktivisten arrestert for såkalt «petty hooliganism», da han skal ha bannet på en bussholdeplass i Tuapse, 72 kilometer nordøst for Sotsji. Vitishko var da på vei til Sotsji for å presenetere en miljørapport og hadde offisielt søkt om innreisetillatelse i OL-byen.

– De prøver bare å få han av veien mens lekene pågår, fortalte Alexander Popkov, Vitishkos advokat, til Bellona på telefon i går.