Nyheter

Brann i russisk atomubåt: – Vi trenger informasjon fra uavhengige kilder, kan ikke stole på russiske myndigheter

Publiseringsdato: 17. mars, 2014

Den russiske utrangerte atomubåten «Krasnodar», søster til «Kursk», begynte å brenne mandag formiddag. Ubåten ligger til opphugging i Nerpa-verftet nord for Murmansk. Russiske myndigheter har meldt at alt brukt radioaktivt brensel er fjernet fra båten, men Bellonas atomfysiker og daglige leder, Nils Bøhmer, har sett denne typen hendelser før og stoler ikke på informasjon fra myndighetene:

– Russiske atomubåter brenner stadig vekk. I desember 2011 under en tilsvarende hendelse gikk russiske myndigheter ut og sa at brannen var slukket, 16 timer senere fant man ut at den fortsatt pågikk. Dette understreker viktigheten av å ikke stole på informasjonen som kommer fra myndighetene i Russland, fastslår Nils Bøhmer.

– Brann i dette området, på opphuggingsstedet der ubåten Krasnodar ligger, kan fort spre seg til atomlagrene, noe som kan få alvorlige følger, også for Norge, knappe 100 kilometer unna, forteller Bøhmer.

Bellona markerer i år 20 års tilstedeværelse i Murmansk. –Vi har i to tiår fungert som vaktbikkje for russiske myndigheter i dette området, særlig når det gjelder atomsikkerhet. Brannen i dag er en vekker og viser hvor viktig det er at vi er tilstede og passer på i Murmansk-området, fortsetter Nils Bøhmer.

Bellona jobber nå med å få verifisert informasjon om brannen fra uavhengige kilder.

Kontakt: Nils Bøhmer 90037517/ nils@bellona.no