Nyheter

Bellona overleverer miljørapport til IOC-president Thomas Bach

Nils Bøhmer og Thomas Bach
Nils Bøhmer og Thomas Bach
Geir Owe Fredheim / Norges idrettsforbund

Publiseringsdato: 20. mai, 2014

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

Mandag 19. mai møtte Bellona presidenten for den internasjonale olympiske komité (IOC), Thomas Bach, sammen med Amnesty, Helsingforskomiteen og LLH, for å overlevere rapporten skrevet av den lokale miljøgruppen EWNC (Environmental Watch on North Caucasus). Rapporten beskriver en rekke miljøovertramp i forbindelse med byggingen av OL-anleggene i Sotsji. - Dette er rapporten IOC selv burde ha utarbeidet, sier Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona.

– Møtet vi hadde med IOC-sjef Thomas Bach i dag var en god anledning for Helsingforskomiteen, LLH, Amnesty og Bellona til å gi våre erfaringer knyttet til menneskerettigheter, homofiles rettigheter og miljøutfordringer under gjennomføringen av OL i Sochi, sier Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona og tilstede under overrekkelsen av rapporten på Ullevål stadion.

– For Bellona var det viktig å overlevere rapporten skrevet av den lokale miljøgruppen EWNC både fordi medlemmene av denne gruppen har blitt utsatt for forfølgelse og blitt kastet i fengsel for bagateller, og fordi rapporten inneholder en detaljert beskrivelse av en urovekkende lang liste av miljøbrudd knyttet til OL i Sochi, fortsetter han.

I rapporten beskrives blant annet 1.500 ulovlige søppeldeponier, at kun 2 % av OL-anleggene ble bygget i henhold til internasjonale miljøstandarder og ødeleggelse av unike våtmarksområder. Bellonas beskjed til IOC er at de må bygge opp et mer robust system som kan avdekke brudd mellom arrangørbyen og IOC når det blant annet gjelder miljø. I dag er denne kontrollen alt for slapp, og IOC har trolig bare fått med seg toppen av isfjellet.

– Denne EWNC-rapporten om miljøproblemene i Sotsji er rapporten som IOC selv burde ha fått utarbeidet.

Her er rapporten.