Nyheter

Brann i russisk atomubåt

Smoke rising from the Zvezdochka shipyard as the fire on the Orel rages on
Smoke rising from the Zvezdochka shipyard as the fire on the Orel rages on
Flashnord

Publiseringsdato: 7. april, 2015

En atomubåt med to atomreaktorer om bord står i brann i Arkangelsk. Brannen skal være under kontroll, men Bellona avventer bekreftet informasjon fra Russland.

En atomubåt av Oscar-klassen – K266 Orel – brenner i skipsverftet Severodvinsk ikke langt fra Arkhangelsk melder flere russiske nyhetsportaler.

Den er 154 m lang og ble tatt  bruk av den russiske marinen i 1992. Ubåten er for tiden inne til reparasjon, og det brenner i gummien rundt ubåten.

Ubåter av denne klassen har vanligvis atomvåpen og to atomreaktorer om bord. Ifølge en talsmann ved verftet skal atomvåpnene være fjernet og reaktorene stengt ned før båten begynte å brenne.

– Dersom informasjonen stemmer og alle atomvåpen er fjernet, så er situasjonen mindre dramatisk enn det vi først trodde. Men det er viktig at russiske myndigheter går ut og bekrefter dette, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

Han sier at brannen har paraleller til da ubåten Jekaterinburg brant i Murmanskfjorden desember 2013.

– Den gang tok det svært lang tid å få slokket brannen. Det er fortsatt knyttet usikkerhet til om det var atomreaktorer om bord, sier Bøhmer.

Bellona håper nå at norske strålevernmyndigheter vil ta kontakt med sine russiske kolleger og få ut pålitelig informasjon om Orel-brannen.

Mer utfyllende informasjon om ubåtbrannen finner du på våre internasjonale sider.