Nyheter

Russlands visestatsminister og Arktis-fan lover flytende atomkraftverk innen 2016

Akademik lomonosov Baltic shipyard
Akademik lomonosov Baltic shipyard
Bellona

Publiseringsdato: 23. april, 2015

Skrevet av: Bellona

Etter mange års utsettelse og tomme løfter har nå Russlands visestatsminister, Dmitry Rogozin, annonsert at landets første flytende atomkraftverk skal rulles ut oktober neste år. Samtidig varsler han tre isbrytere av nyeste serie innen 2020. Alt dette skjer få dager etter at visestatsministeren mellomlandet ulovlig på Svalbard på vei til Nordpolen, og meddelte at Russland nå var kommet til Arktis for å bli.

Både Rosatom og atomkraftmotstanderne i Nuclear Threat Initiative, melder om at hele 15 land verden over, deriblant og Canada og Kina, skal være interessert i å lease de russiske flytende atomkraftverkene «Akademik Lomonosov».

Nils Bøhmer, daglig leder og atomfysiker i Bellona, har lenge uttrykt bekymring over de flytende kraftverkene: – De er svært utsatt for både terrorangrep og ulykker, i og med at dette i prinsippet går ut på å parkere store mengder radioaktivt materiale på avsidesliggende steder.

Det økonomiske aspektet gjør installasjonene ytterligere sårbare, mener Bøhmer.

– Så langt har det vært kostbart å bygge disse kraftverkene, forteller han. – De vil ende opp på steder der det vil koste dyrt å håndtere feil og mangler, så spørsmålet er om Russland vil kunne vedlikeholde dem etter at de er sendt ut. Hvis ikke kan de ende opp som farlige radioaktive installasjoner som ingen har kontroll over, advarer Bøhmer.

Les hele saken på våre internasjonale sider.