Nyheter

Russiske Eco-Lawyers besøker Bellona

Ecolawyer-vinnere 2014
Ecolawyer-vinnere 2014
Bellona
Ingrid Kristensen Hauge

Publiseringsdato: 19. mai, 2015

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

Bellona St. Petersburg arrangerer hvert år en konkurranse blant russiske jusstudenter innen faget miljøfagrett, hvor de konkurrerer om å presentere løsninger på Russlands miljøutfordringer. I dag er årets fem vinnerne i Oslo for å høste erfaringer fra norsk rettspraksis og påvirkningsarbeid.

Hele 2707 søkere fra 273 russiske institusjoner for høyere utdanning i 78 regioner sendte inn bidrag til konkurransen. Bidragene ble vurdert av en jury bestående av Russlands mest prominente miljøvernere, journalister og aktivister, som avgjorde hvem av studentene som hadde presentert de mest originale løsningene på Russlands miljøutfordringer.

 

Belønnede konkurransebidrag publiseres hvert år av Bellona

Blant vinnerbidragene er Vladislav Filipov fra State University of Nizhny Novgorod. Hans bidrag tok for seg hvilke konsekvenser utslipp fra kjemisk industri og oljeutslipp medfører for miljøet og folkehelsen i Sibir. Oksana Solovykh fra Orenburg State University undersøkte hvilke konsekvenser atomtesting foretatt i Orenburg for 60 år siden har på folkehelsen i dag.

Samtlige vinnerbidrag er publisert på Bellona.ru.

 

Møte på Stortinget

De fem jusstudenetene er i Oslo i fem dager, og ser frem til å lære mer om norsk miljølovgivning og -arbeid. Foruten dagens besøk hos Bellona skal de neste dagene brukes til besøk på Stortinget, Nobels fredssenter, Universitetet i Oslo og hos Natur og Ungdom.

– Studentene gleder seg til møter med leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen, medlem av miljø og transport komiteen i Oslos byråd, Odd Einar Dørum og politisk klimarådgiver, Torkil Dyb Remøy, forteller Ksenia Vakhrusheva, fra Bellona St. Petersburg som er med studentene til Oslo.

 

Lærehungrige studenter

Inna Kiseleva fra Moscow State University er interessert i å finne ut om det er forskjell mellom teori og praksis.

– Jeg kan lese norsk miljølov i lærebøker, men jeg håper vi skal få lære mer om hvordan den utøves i praksis – både av rettsvesenet og om hvordan miljøorganisasjoner forholder seg til dette, sier hun.

Andrey Karpov fra Saratov State Juridical Academy er spent på det norske folk sitt miljøengasjement.

– Jeg håper også å lære mer om rollen uavhengige organisasjoner spiller i det politiske miljølandskapet, sier han.

Anastasiya Tkachuk fra Kuban State Universtity er interessert i å sammenligne straffenivå for miljøkriminalitet i forskjellige land.

– Samtidig er det interessant å undersøke resultatene av politiske insentivordninger, og mulighetene for opprettelse av kommunikasjonskanaler hvor slik informasjon kan deles, sier hun.

Les mer om konkurransen på Bellona.org